... / Články o vzdělávání / 2016 / Menza na madridské univerzitě

Jak proměnit hluk v příjemný šum

Při vstupu do jedné madridské univerzitní menzy, vás rázem obklopil nadměrný hluk. Instalací akustických panelů se úroveň vnímaného hluku snížila na polovinu. Jak potvrzuje zaměstnankyně jídelny Agustina Ramosová: „Je to naprosto výjimečné řešení.“

Technická fakulta univerzity v Madridu

Součást madridské polytechniky.

5 000 studentů, 400 tvyučujících a 100 zaměstnanců.

Může se pochlubit rozsáhlým knižním fondem s původními díly takových jmen jako Le Corbusier, Serlio nebo Andrés de Vandelvira..

Založena v roce1844.

V současné budově sídlí od roku 1936.

Menza sloužila jako garáže – ale díky projektu už to tam jako v garážích nezní!

Fakulta architektury na madridské polytechnice si vydobyla pověst jedné z nejlepších architektonických škol na světě. Na fakultě se každý den potkává zhruba  5 000 studentů, 400 učitelů a 100 zaměstnanců. Budoucí architekty zde trápil stejný problém jako mnohé žáky a učitele po celém světě – nedostatečné odhlučnění.

Před instalací akustických panelů byla situace neúnosná.

Fakulta ve spolupráci se společností Saint-Gobain Ecophon rozjela zajímavý výzkumný projekt. Jeho cílem bylo vyřešit odhlučnění menzy pro studenty a zaměstnance. Nejprve se určila doba dozvuku a další zvukové vlastnosti. Poté se uskutečnila řada akustických měření, na jejichž konci měla být vybrána potřebná opatření. Bylo rozhodnuto, že zvýšení zvukové pohody si vyžádá instalaci akustických panelů na 50 % plochy stropu

Situace už totiž začínala být neúnosná. Studenti a učitelé si ještě mohli zajít na jídlo jinam, ale zaměstnanci jídelny takovou možnost samozřejmě neměli.

Tady je popis neutěšeného stavu před instalací panelů:

„V době hlavního jídla nebylo slyšet vlastního slova. Lidé na mě mluvili a já to ani nevěděla. Chvílemi jsem si myslela, že ohluchnu, jak jsem ničemu nerozuměla. A stejně se cítili i moji kolegové. Jak začali proudit lidé, byl ten hluk až k nesnesení,“ vzpomíná zaměstnankyně jídelny Agustina Ramosová.

„Když si vzpomenu na ten hluk v menze, vybaví se mi hektické prostředí, kde jste si ani nemohli popovídat. Abychom se nemuseli překřikovat, obědvali jsme s přáteli raději u našich skříněk. V jídelně se nedalo ani v klidu bavit, natož si odpočinout nebo na chvilku vypnout,“ dodává studentka Gabriela Vieiraová.

„Atmosféra v jídelně byla jinak dobrá, ale hodně jí škodil právě hluk a stres. Často jsme se radši najedli venku nebo doma, abychom tam nemuseli,“ uzavírá student Antonio Soriano. 

Agustina Ramos

Agustina Ramos, pracující v menze

Gabriela Vieira

Gabriela Vieira, student

Antonio Soriano

Antonio Soriano, student

 

Výsledek je úžasný a nejvíce změnu oceňují studenti a zaměstnanci menzy.

Neuvěřitelný rozdíl

Ten rozdíl po instalaci akustických panelů je neskutečný. Z nadměrného hluku se stal tlumený šum a lidé se mezi sebou můžou bavit normálním hlasem. Minimalizoval se tzv. Lombardův efekt, kdy lidé zvyšují hlas s tím, jak narůstá okolní hluk.

A nyní srovnání po instalaci panelů:

Louis Maldonado, principle of Architectural College

Louis Maldonado, děkan fakulty architektury, je velmi spokojen s výsledkem.

„Po instalaci těch věcí na strop se situace výrazně zlepšila. Je tu větší klid a nikdo se nepřekřikuje. Je to naprosto převratné,“ porovnává Agustina Ramosová.

Studentka Arantza Uriarteová jí v menze skoro každý den. „Změna byla patrná hned na první „poslech“. Před tím to tu bylo nesnesitelné. Rychle jsem snědla jídlo a šla pryč, protože nebylo slyšet vlastního slova. Teď je tu mnohem hezčí prostředí a člověk si tu rád posedí.“

Děkan fakulty Luis Maldonado je s výsledkem výzkumného projektu nadmíru spokojený. „Výsledek je vskutku patrný, což potvrzuje i vyšší spokojenost návštěvníků menzy oproti dřívějšku.“ 

Studenti si teď můžou mezi sebou i povídat

Doktor César Díaz učí na fakultě akustiku. Zlepšení nám vysvětlil nižší dobou dozvuku a menším akustickým tlakem.

„Po instalaci panelů na strop menzy se doba dozvuku v prostoru znatelně snížila. Ve středních frekvencích se zkrátila na méně než sekundu. V souvislosti s tím pak výrazně poklesl i akustický tlak. Studenti si tak můžou se svými spolustolovníky popovídat až na dva metry, aniž by museli zvyšovat hlas.“

Výsledky výzkumného projektu

  • Doba dozvuku se zkrátila z 2,3 na 0,8 sekundy.
  • Ekvivalentní akustický tlak se snížil ze 75 na 69 dB.
  • Před instalací dosahoval během hlavního jídla až 80 dB. A tato hladina už vyžaduje preventivní opatření.
  • Po instalaci se vnímaná hladina hluku snížila na polovinu.
  • Španělské stavební předpisy doporučují v jídelnách dobu dozvuku maximálně 0,9 sekundy.

 

Text: Lars Wirtén
Foto: Alvaro San Román Gómez

 

Kontaktujte nás

 


Mai-Britt Beldam

Central Concept Developer - Health Care

Send an email to Mai-Britt >>

     
 

Frans Davidsson

Central Concept Developer - Office

Send an email to Frans>>

 

     
 

Colin Campbell

Central Concept Developer - Education

Send an email to Colin>>

 

     

Jídelny

Prostorová akustika v jídelnách.

Přečtěte si více

Brožura

Optimální akustická řešení pro jednotlivé prostory ve školách.

Stáhnout

Studie

Více fotek a informací o použitých výrobcích.

Více

Kontaktujte nás

 


Mai-Britt Beldam

Central Concept Developer - Health Care

Send an email to Mai-Britt >>

     
 

Frans Davidsson

Central Concept Developer - Office

Send an email to Frans>>

 

     
 

Colin Campbell

Central Concept Developer - Education

Send an email to Colin>>