Ecophon - A Sound Effect On People / Referenties / Basisschool De Schrank

Basisschool De Schrank

 

Project: Basisschool De Schrank 

Land/plaats: Netherland/Ospel

Architect: Grimbergen Architecten

Plafondmontage: Van Dijk afbouwprojecten 

Consultant: Paul Jacobs

Fotografie: Hugo de Jong

 

Basisschool De Schrank, gelegen in het Midden-Limburgse Ospel, was lange tijd gehuisvest in een schoolgebouw uit de jaren ‘50, dit gebouw voldeed niet meer aan de huidige standaard en dus werd besloten tot vernieuwbouw. De Schrank biedt huisvesting aan zo’n 340 leerlingen en 20 docenten. 

De school nodigde drie lokale architecten uit om een plan te presenteren waarbij aan de architecten werd meegegeven dat hoe minder er gesloopt werd, hoe meer budget er was voor de rest. Daarnaast waren betrokkenheid en aantoonbare kwaliteit belangrijke punten voor de school. Architect Bas van Grimbergen werd uiteindelijk geselecteerd. 

Directeur Henk Martens: “We hebben vanaf het allereerste begin aandacht gehad voor akoestiek en het binnenmilieu in totaal. Ik ken gebouwen waar het op dat vlak mis is gegaan en dat wilde ik bij dit project absoluut voorkomen. Dat is de reden dat we Paul Jacobs, ook afkomstig uit Ospel, vanaf het begin erbij betrokken hebben als adviseur op het gebied van bouwfysica, akoestiek en installaties.”

Het project wordt gekenmerkt door de kracht van samenwerking. Paul Jacobs geeft aan: “Een grote kwaliteit van architect Bas van Grimbergen is dat hij goed kan luisteren, op het juiste moment werden er specialisten ingeschakeld waardoor we deze kwaliteit hebben weten te bereiken. Door de goede voorbereiding werd een stevige basis gelegd. 

Op het gebied van binnenmilieu was het uitgangspunt om te voldoen aan het Programma van Eisen Frisse Scholen Klasse B, dat hebben we ruimschoots gehaald. De hele school is voorzien van led verlichting, er is een duurzaam klimaatsysteem toegepast en met de Ecophon Gedina A plus Extra Bass, voor het laag frequente geluid, zit het met de akoestiek ook goed. In overleg met de architect is vanaf het begin besloten, om met een gesloten systeemplafond te gaan werken. In verband met de akoestiek in combinatie met de flexibiliteit en toegankelijkheid,  is dit een voor de hand liggende keuze.” 

Ook de docenten zijn meer dan tevreden over de akoestiek. Docente Wilma Willekens:
"Ik had altijd mijn radio aan staan maar ik merk dat ik dat niet meer doe sinds ik hier zit. Als er een hoop commotie is, bijvoorbeeld in de centrale hal waar veel kinderen bij elkaar komen, is het geluid nog niet overheersend. Het mooiste compliment komt misschien wel van mijn dochter Noortje Willekens (25). Noortje heeft een gehoorbeperking en het eerste wat ze zei toen ze hier binnenkwam was: Mam, wat is de akoestiek hier fijn.”

Er hangt hier een hele fijne sfeer, dat is echt een luxe.
Wilma Willekens, docent

  

  

Neem contact met ons op

Saint-Gobain Ecophon
Parallelweg 17
4878 AH Etten-Leur

Tel: 076 - 502 00 00
Fax: 076 - 501 74 00
E-mail: plafonds@ecophon.nl

Stuur ons een e-mail>>

Neem contact met ons op

Saint-Gobain Ecophon
Parallelweg 17
4878 AH Etten-Leur

Tel: 076 - 502 00 00
Fax: 076 - 501 74 00
E-mail: plafonds@ecophon.nl

Stuur ons een e-mail>>