Restauracja The Clink

Produkty:

Informacje o projekcie:

Restauracja The Clink, zakład karny High Down, Surrey, Wielka Brytania

Akustyk: Alex Krasnic, ASK Acoustics Ltd

Wykonawca: J L Services Ltd

Wielkość projektu: 85m2

 

Profil klienta

Restauracja The Clink w zakładzie karnym High Down w Surrey to stylowa, 92-miejsowa restauracja, serwująca dania współczesnej kuchni brytyjskiej. Jest unikalna, ponieważ to pierwsza restauracja w Zjednoczonym Królestwie, która została otwarta na zamkniętym terenie więzienia.

Restauracja The Clink jest częścią programu rehabilitacji więźniów stworzonego w celu umożliwienia zespołowi kucharzy i obsługi poznania codziennego funkcjonowania wysokiej klasy restauracji. Wszyscy ci kucharze i kelnerzy są odbywającymi wyroki więźniami, którzy wykazują potencjał resocjalizacyjny i chęć uzyskania kwalifikacji w gastronomii. Ma to ułatwić ich powrót do społeczeństwa oraz znalezienie pracy po odbyciu kary.

Wstęp

Ecophon nawiązał współpracę z organizacją The Clink w maju 2012 r., kiedy stało się jasne, że akustyka restauracji wymagała poprawy ze względu na komfort zarówno klientów, jak i obsługi restauracji – gwar rozmów klientów w połączeniu z odgłosami pracy otwartej kuchni sprawiały, że przestrzeń restauracji stawała się bardzo głośna. Taka akustyka restauracji wynikała w dużej mierze z kształtu sufitów i ścian, układu przestrzennego pomieszczenia, wykorzystanych materiałów i metod konstrukcyjnych. W rzeczywistości wysoki poziom hałasu w restauracji przed zastosowaniem odpowiednich rozwiązań akustycznych mógł osiągać nawet 85 dBA. W przemyśle oznaczałoby to absolutną konieczność stosowania środków ochrony słuchu.

Sposób, w jaki dźwięk zachowuje się i wpływa na klientów znajdujących się w restauracji w dużej mierze zależy od geometrii pomieszczenia oraz rozmieszczenia elementów tłumiących. W pomieszczeniu pełnym pogłosów, w którym przeszkadza dodatkowo hałas tła, słyszenie i rozumienie rozmówcy może nastręczać problemów. Z uwagi na wystrój wnętrza pojedynczego pomieszczenia restauracji o wysokich i pochyłych sufitach, artystycznie ułożonych płytkach na ścianach, szklanych stołach, podłogach z twardego drewna i okładzinach ściennych z trawionego szkła, niezbędne było dyskretne rozwiązanie tłumiące dźwięki pozwalające zachować czysty i nowoczesny wygląd i klimat restauracji.

 

Testy i wystrój

Główny akustyk z firmy ASK Acoustics Ltd Alex Kasnic opracował różne scenariusze dla głosu podniesionego i normalnego w restauracji, aby określić szybkość zanikania dźwięku w pomieszczeniu przy obecności różnej liczby gości. Działanie takie określane jest mianem testów pogłosu i ma zasadnicze znaczenie dla stworzenia modelu akustycznego pomieszczenia i doboru produktów wymaganych do osiągnięcia wyznaczonego celu w postaci redukcji hałasu w restauracji o 3 dBA w danym czasie pogłosu. Wyznaczywszy na podstawie fotografii wnętrz restauracji precyzyjne miejsca rozmieszczenia paneli tłumiących dźwięki i pozwalających uzyskać docelową redukcję hałasu o 3 dBA, wybrano jasne białe panele z linii silnie tłumiących dźwięki produktów Master F firmy Ecophon. Panele te, zamocowane bezpośrednio do ścian i sufitów przez firmę JL Services Ltd, zostały zaprojektowane specjalnie tak, aby doskonale komponowały się z istniejącym wystrojem.

Panele Master F montuje się bezpośrednio na istniejących tynkowanych sufitach, deskach, listwach lub na betonie, tworząc powierzchnię o jednolitym wyglądzie. Fazowane krawędzie tworzą wąskie rowki między poszczególnymi panelami.

Panele Ecophon Master F są produkowane z wełny szklanej o wysokiej gęstości przy użyciu przyjaznej dla środowiska technologii 3RD. Powierzchnia licowa paneli jest pokryta powłoką Akutex™ FT, natomiast powierzchnia tylnia jest pokryta welonem szklanym. Krawędzie są wzmacniane i malowane, co zapewnia czyste i eleganckie wykończenie. Panele te są idealnym rozwiązaniem w sytuacjach, w których nie można stosować tradycyjnych sufitów podwieszanych.

Rezultaty

Przeprowadzone po montażu testy czasu pogłosu potwierdziły skuteczność działania zastosowanych paneli Master F, które zapewniły redukcję hałasu o założone 3 dBA, daleko poprawiając sposób rozprzestrzeniania się dźwięku w pomieszczeniu oraz jakość środowiska restauracji. Przełożyło się to na redukcję nawet o 50% czasów pogłosu dla wybranych częstotliwości.

Chris Moore, dyrektor organizacji The Clink mówi:

„Restauracja The Clink w zakładzie karnym High Down działała już od niemal trzech lat, a charakter jej wystroju sprawiał, że w jej wnętrzu mogło robić się naprawdę głośno – tak, że ciężko było rozmawiać ludziom siedzącym przy jednym stole. Kiedy mieliśmy pełne obłożenie i gościliśmy 96 osób, hałas mógł być wręcz nie do zniesienia. Dzięki dużej pomocy firm ASK Acoustics Ltd, J L Services Ltd i Ecophon zamontowaliśmy na niektórych płaszczyznach sufitów i ścian niemal niewidoczne panele tłumiące. Osiągnięta dzięki nim różnica w poziomie hałasu była ogromna. Czujemy się teraz niemal tak, jakbyśmy mieli całkiem nową restaurację. Atmosfera jest dużo spokojniejsza, a goście mogą teraz słyszeć swoich rozmówców. Byłem bardzo zaskoczony jak wielką i zauważalną zmianę w poziomie hałasu zapewniły dyskretne panele tłumiące Ecophon”.

 

Restauracja The Clink

Pokrycie: 92 panli plus 20 dodatkowych w sali The Grosvenor Suite

Wymiary restauracji: 25 x 15 m

Produkt: Master F, 85m2

Czas realizacji projektu: Ukończony w 20 tygodni (z powodu niezbędnych zezwoleń na prace w zakładzie karnym)

Wyniki: Redukcja hałasu o 3 dBA, oznaczająca 50% redukcji czasów pogłosu dla wybranych częstotliwości

Skontaktuj się z nami

Biuro Ecophon

ul. Cybernetyki 9; 02-677 Warszawa

tel.: 22 567 14 83

mail: info.ecophon@saint-gobain.com

Skontaktuj się z nami

Biuro Ecophon

ul. Cybernetyki 9; 02-677 Warszawa

tel.: 22 567 14 83

mail: info.ecophon@saint-gobain.com