En tidligere skofabrik møder moderne læringsfaciliteter med stil

En skofabrik, bygget for mere end hundrede år siden, blev for nylig renoveret til undervisningslokaler til Lyseos gymnasium i Hämeenlinna, Finland. Den renoverede murstensbygning fik et godt akustikmiljø ved hjælp af Ecophons Focus™, Solo™ og Industry™ RTP akustikpaneler.

Lyseo-skolen flyttede ind i en lokal velkendt fabriksbygning i den tidligere Keinusaari Verkatehdas stoffabrik i det østlige hjørne af det røde murstensindustrikompleks i oktober 2021. De omfattende renoveringer, for at implementere moderne læringsfaciliteter, startede i det tidlige forår 2020 i den fredede bygning, som har stor værdi set ud fra et arkitektonisk, kulturhistorisk og bybilledmæssigt perspektiv.

Bygningen, der stod færdig i 1910 som en læder- og skofabrik ejet af J.F. Alanko, blev udvidet og forbedret i en række faser i 1930’erne, 1960’erne og 1980’erne. Under de seneste renoveringer i 1980’erne blev bygningen tilpasset til en ARX-bygning, et kulturcenter for børn og unge, der bl.a. byder på faciliteter til undervisning i visuel kunst, et miniteater og kontorer for Hämeenlinna Byteater.

Lyseo skole

Bygningen, der stod færdig i 1910 som en læder- og skofabrik ejet af J.F. Alanko, blev udvidet og forbedret i en række faser i 1930'erne, 1960'erne og 1980'erne.

God akustik giver yderligere æstetisk værdi

På Lyseo-skolen møder et historisk fabriksmiljø moderne læringsfaciliteter med stil. I bygningens trappeopgange tiltrækkes øjet straks af Ecophon Industry™ RTP’s perforerede metalplader, og deres metalglans komplementerer industri-looket med den røde murstensvæg og de sorte gelændere langs trappen.

“På dette sted forsøgte vi at bevare følelsen af originalitet og den rå industrielle kant, og det er årsagen til, at de originale murstensoverflader og konstruktioner er forblevet synlige. Industry RTP-plader fungerer som et visuelt element og kan modstå den hårde behandling, som er en del af skolelivet – floorballstave og skistave er en leg for disse loftplader,” fastslår arkitekt Asko Kaipainen fra Ajan Architects, som har designet bygningen.

Ecophon Industry™ RTP

I trappeopgange komplementerer den metalliske glans fra Ecophon Industry™ RTP's perforerede metalplader det industrielle look med den røde murstensvæg.

Ecophon Industry™ RTP

Industry RTP paneler fungerer som et visuelt element ligesom de kan modstå den hårde behandling som følger med skolelivet.

Ecophon Industry™ RTP

Den synlige overflade på det slagfaste Industry RTP panel er af perforeret, galvaniseret metal over et lag af sort glasvæv.

Det usædvanligt imponerende loft i lobbyen blev skabt ved hjælp af Ecophon Solo™ Baffle akustikplader i en række forskellige farver.

“Her ville vi have noget sjovt og farverigt til at ledsage den oprindelige fabriksbygnings røde murstensvæg og det polerede betongulv. Størrelsen, placeringen samt farverne på de nedhængte akustikplader blev varieret for at opnå et levende udtryk, som fortsætter ind i hovedtrappeskakten. Lobbyen er det centrale punkt for veje igennem bygningen, så formålet var at lægge særlig vægt på dette område,” forklarer Kaipainen.

Ecophon Solo Baffle

Skabene i lobbyen har stik til opladning af mobiltelefoner og andre smart-enheder. Ønsker fra både elever og lærere blev medtaget i overvejelserne under planlægning af lokationen.

Ecophon Solo Baffle

Lobbyens imponerende udseende er et resultat af Ecophon Solo™ Baffle nedhængte paneler i forskellige størrelser og i farverne White Frost, Dark Diamond, Golden Field og Sunset Heat.

Nedhængte loftplader løser en akustisk udfordring

De lodret nedhængte Solo Baffle paneler opfylder kravene til det akustiske miljø og gør rummet æstetisk unikt.

“Designvejledningen stillede os overfor noget af en udfordring, idet lokalerne skulle have lydabsorberende materialer med et overfladeareal svarende til 110 % af gulvarealet, mens de byggetekniske elementer skulle forblive synlige. Tekstilpaneler var udelukket, ligesom isoleringsmaterialer monteret på ydervæggene,” forklarer bygningsingeniør Janne Sippola fra Rakennustoimisto Taitoneliö Oy, der fungerede som entreprenør med det overordnede ansvar for renoveringsprojektet.

Nogle af panelerne var i standardstørrelse 1.200 x 600 mm, mens andre var paneler af halv størrelse: 600 x 600 mm.

“Solo-produktserien er velegnet til lokaler, hvor kunden ikke ønsker at gå på kompromis med lokalets rumfølelse, eller hvor et heldækkende loft ikke er muligt. På denne lokation blev Solo anvendt til at hjælpe os med at opnå et overfladeareal, der giver tilstrækkelig lydabsorbering. Det brede udvalg af tilgængelige farver er designet til at give et imponerende look, som slutbrugerne kan nyde,” udtaler Sippola.

Ecophon Solo Baffle

Nogle af de nedhængte Solo Baffle paneler var i standardstørrelse 1200x600 mm, mens andre var i halv størrelse 600x600 mm.

Ecophon Solo Baffle

De tiloversblevne Solo-paneler fra lobbyen blev anvendt på vægge i klasselokaler for at absorbere lyden der.

Gnidningsløst samarbejde med designere og producenter

Efter lanceringen i januar 2020 indgik projektet i en tæt dialog mellem entreprenør, designer og byggematerialeproducenter helt fra start.

“Vi sørger for at involvere materialeleverandører og entreprenører tidligt, allerede fra planlægningsstadiet, således at vi kan udnytte al deres ekspertise og faglige kompetencer fuldt ud, inden selve byggearbejdet går i gang. Det giver os mulighed for at undgå konflikter under selve realiseringen af designet – og resulterer i et vellykket projekt,” siger Sippola.

Ecophon Focus A

Bygningstekniske elementer er synlige i klasselokalerne. Ecophon Focus™ A plader blev monteret i loftet.

Ecophon Focus A

De farverige gardiner og møbler udgør en slående kontrast til de hvide Focus A loftplader.

Lokaler til hjemkundskab

Lokaler til hjemkundskab blev designet i samarbejde med de fremtidige brugere.

Ecophons Area Sales Manager for det sydlige Finland, Johanna Mäki, var involveret i projektet lige fra start.

“Når vi arbejder på projektet lige fra start, kan vi komme med designs, give forslag til hensigtsmæssige muligheder og etablere den bedste måde at realisere design på. For at understøtte planlægningsarbejdet har vi en bred vifte af farver, produktprøver og alle former for yderligere information om vores produkters tekniske egenskaber og miljøpåvirkning. Lyseo-skolen er et fantastisk sted og et vidunderligt eksempel på et funktionelt samarbejde mellem designer, entreprenør og producenter,” udtaler Mäki.

Solo Baffle

Lærerværelset har ligeledes nedhængte Solo Baffle paneler for at fremme god akustik.

Solo Baffle

Lobby-temaet fortsætter i en mere afdæmpet version i hvid på lærerværelset.

 

Fotos: Studio Juha Sarkkinen

Lyseo gymnasium

  • Lokation: Hämeenlinna, Finland
  • Antal elever: ca. 460
  • Arkitekt: Ajan Architects
  • Entreprenør: Rakennustoimisto Taitoneliö Oy
  • Renovering færdiggjort: 2021