Esileht / Inspiratsioon / The Clink - Suurbritannia

Restoran The Clink

Projekt: Restoran The Clink, HMP Highdown, Surrey, Suurbritannia

Akustik: Alex Krasnic, ASK Acoustics Ltd

Peatöövõtja: J L Services Ltd

Projekti suurus: 85m2

 

Kliendi profiil

The Clink, asukohaga HMP High Down, Surrey, on stiilne 92-istekohaga restoran, mis pakub kaasaegset briti-kööki. See on unikaalne, olles esimene restoran Suurbritannias, mis ehitati sissepoole vangla müüre.

Restoran on osaks vangide rehabilitatsiooni programmist, esmärgiga jäljendada kõrgklassi restoranis õhtutsamise kogemust ning pakkuda koka praktikantidele ja klienditeenindajatele väljakutseid, mis annab igapäevane restorani juhtimine. Kokad ja ettekandjad on karistust kandvad vangid, kellel on potensiaali ja on näidanud välja tahet omandada koka- ja ettekandja kvalifikatsiooni ning on valmis otstarbekamaks reintegratsiooniks ühiskonda ja vabastamisel valmis asuma tööle täistööajaga.

Ülevaade

Ecophon puutus projektiga kokku 2012. aasta mais, kui oli selge, et akustiline keskkond vajab parandamist. Restoran muutus lärmakaks kui õhtustajate jutt segunes helidega, mis tulid avatud-planeeringuga köögist. Lagede ja seinte kuju, ruumi kujundus, kasutatud ehitusmaterjalid ja -meetodid, võivad oluliselt muuta restorani sisest akustikat. Müratase restoranis, ilma õige akustikata, võib ulatuda tasemeni 85 dBA. Tööstuses tähendaks see kohustuslikku kõrvakaitsmete kasutamist.

Heli käitumist ja selle mõju inimestele ruumis, mõjutab suuresti ruumi geomeetria ning neelduva materjali paigutus. Kajavas ruumis, koos häiriva taustamürgaga, on raske kõnest aru saada. Disaini poolest - üks suur ruum, kõrged kaldus laed, plaaditud seinad, klaasist lauad, puitprandad ja klaasist vaheseinad. Vaja oli märkamatut akustika lahendust, et säilitada restorani modernset väljanägemist ja disaini.

Testimine ja planeerimine

Juhtiv akustik Alex Krasnic, ettevõttest ASK Acoustics Ltd, pakkus välja idee katsetada erinevaid "kõrgendatud hääle" ja "normaalse hääle" stsenaariume, et kindlaks teha kui kiiresti heli vaibus, kui ruumis on erinev arv inimesi. See on järelkõlakestuse mõõtmine ning on olulise tähtsusega restorani akustilise kujunduse ja vaja minevate toodete määramisel, et saavutada soovitud eesmärk, milleks oli järelkõlakestuse vähendamine 3dBA võrra.

Et selgitada välja, kuhu täpselt heli summutavaid plaate tuleks lisada, saavutamaks soovitud vähendus 3dBA võrra, kasutati fotosid restoranis olevatest pindadest. Tulemuse savutamiseks valiti tooteks Ecophon Master F  - eredad valged ja kõrgetasemelised plaadid. Plaadid paigaldas otse lakke ja seinale JL Services Ltd, ning olid kujundatud sulama nähtamatult ühte ümbritseva interjöriga.

Master F kinnitatakse otse kipsile, puidule või betoonile. Tulemuseks on sileda välimusega lagi. Viltulõigatud servad moodustavad väikese vuugi plaatide liitekohal.

Ecophon Master F plaadid on valmistatud suure tihedusega klaasvillast kasutades jätkusuutlikku 3RD tehnoloogiat. Pinnakate on Akutex™ FT ja plaadi tagumine külg on kaetud klaaskiudvildiga. Plaadi servad on tugevdatud ja värvitud andes korraliku lõpptulemuse. Plaadid sobivad ideaalselt kohtadesse, kus ei ole võimalik paigadada tavalist ripplage.

Tulemus

Paigalduse järgne järelkõlakestuse mõõtmine näitas, et Master F-i kasutades jõuti edukalt soovitud tulemuseni, ning saavutati vähendus 3dBA võrra. Oluliselt paranes heli liikumine ruumis ning tõusis õtustamiskeskkonna kvaliteet. Tulemused võrduvad vähendustega kuni 50% sageduspõhises järelkõlakestuses.

The Clink-heategevuse tegevdirektor, Chris Moore, lisab:

“Restoran The Clink, asukohaga HMP High Down, oli opereerinud peaaegu kolm aasat ning siseviimistluses kasutavate materjalide tõttu oli kõrge müratase ning kõnest arusaamine raskendatud. Päevadel, millal restorani lauad olid külalisi täis (96 külalist), oli mütatase talumatu. Tänu Ask Acoustics Ltd, J L Services Ltd ja  Ecophonile, oleme osaliselt paigaldanud lakke ja vaheseintele peaaegu nähtamatuid heli parandavaid plaate. Erinevus müratasemes on olnud tohutu ning tundub täiseti erineva restoranina, luues uut meeleolu. Keskkond on palju rahulikum ning on võimalik omavahel suhelda. Ma olin väga üllatunud nähtavast mürataseme erinevusest, mis tulenes diskreetsete Ecophoni heli parandavate plaatide paigaldusest.”

 

Resoran The Clink

Itsekohti: 92, lisaks 20 kohta Grosvenor-sviidis

Restorani mõõtmed: 25 meetrit x 15 meetrit

Paigaldatud toode: Master F, 85m2

Projekti kestvus: Sai valmis 20 nädalaga (sõltudes vajalikust vangla jugeolekukontrollist paigaldusel)

Tulemused: müra vähenes 3dBA võrra, võrdne 50% vähendusega sageduspõhises järelkõlakestuses.

Võta ühendust

Saint-Gobain Ecophon AB
Peterburi tee 75
11415 Tallinn 

Klienditeenindus
Telefon +372 620 9559
katlin@ecophon.ee

Müük
Telefon +372 605 7963; +372 605 7979

Võta ühendust

Saint-Gobain Ecophon AB
Peterburi tee 75
11415 Tallinn 

Klienditeenindus
Telefon +372 620 9559
katlin@ecophon.ee

Müük
Telefon +372 605 7963; +372 605 7979