... / Par Ecophon / ECO Žurnāls / Bergsjon Veselības Centrs

Bergsjon Veselības Centrs

Godalgots dizains

2016. gadā Bergsjön Veselības Centrs ieguva prestižo apbalvojumu par labāko veselības aprūpes ēku kategorijā "Health – Completed Buildings", festivālā World Architecture Festival.

Projektētāji: Gert Wingårdh un Anders Olausson no arhitektu biroja "Wingårdh Arkitektkontor".

Viegls vējš maigi šūpo tropiskos augus - šādu paradīzes sajūtu ir grūti iztēloties ārstniecības iestādē. Tieši tā tiek sagaidīti pacienti jaunuzceltajā veselības centrā, kas atrodas multikulturālajā Bergsjön rajonā, ārpus Gēteborgas.

Tā ir miera oāze haotiskajā un problemātiskajā priekšpilsētā. Vai tas ir konferenču centrs? Vai arī kāda zviedru uzņēmuma birojs Silikona Ielejā? Nē, tas ir veselības centrs Bergsjön priekšpilsētā, kas atspīd kā rubīns saulrietā, šajā nemierīgajā rajonā. Centrā darbojas Zviedrijā neparasta "drop-in" apmeklējumu sistēma. Pateicoties "apzaļumotajam" interjeram un rūpīgi plānotai skaņu videi, šai iestādei ir lieli panākumi. Pacienti straumēm plūst uz šo veselības centru - rajonā, kurā sociālo pakalpojumu līmenis ir zems. 

Bergsjön priekšpilsēta ir rajons ar nopietnām sociālajām problēmām. Policija to klasificējusi kā "īpaši neaizsargātu rajonu" ar "zemu sociāli ekonomisko stāvokli, kur noziedzniekiem ir ietekme pār vietējo sabiedrību". Tajā ir liels imigrantu īpatsvars, un cilvēki no dažādām kultūrām un ar atšķirīgu etnisko piederību dzīvo cieši blakus viens otram.

Christer Andersson

Christer Andersson, Bergsjön veselības centra menedžeris un ārsts.

"Drop-in" sistēma samazina neatliekamās medicīniskās palīdzības slodzi

Kristers Andersons (Christer Andersson), veselības centra menedžeris, skaidro aprūpes filozofiju un uzņēmuma Nötkärnan pieeju darbam:

“Cilvēki, kas šeit dzīvo, pārsvarā nāk no Āfrikas, Tuvajiem Austrumiem un Balkāniem. Mūsu pētījumi rāda, ka Zviedrijā ir grūti saņemt primāro palīdzību dēļ mūsu automatizētās telefona rezervācijas sistēmas. Tas nozīmē, ka daudzi cilvēki Bergsjön rajonā meklē palīdzību tieši pirmās palīdzības nodaļās, pat tad, ja viņiem ir nelielas veselības problēmas. Tieši tādēļ mēs izvēlējāmies "drop-in" sistēmu, jo tā ļauj pacieniem vērsties uzreiz pie mums, un izvēlēties, kuru ārstu apmeklēt. Mūsu mērķis ir nodrošināt labu pieejamību, vienlaikus saglabājot nepārtrauktību, lai pacienti vienmēr varētu apmeklēt tos pašus ārstus un medmāsas.” 

Izmantojot gaisa telpu virs autostāvvietas

Sistēmai Bergsjön rajonā ir lieli panākumi, ar 16,500 reģistrētajiem iedzīvotājiem. Kad Nötkärnan uzņēmums vēra vaļā veselības centru Bergsjön rajonā 2009. gadā, tajā strādāja divi ārsti. Šobrīd tur strādā 15 ārsti, ir reģistrēti 15,000 pacienti, un pieprasījums nepārtraukti aug.

Augošā pieprasījuma rezulātā bijušās telpas strauji kļuva par mazu. Problēmu radīja tas, ka Bergsjön rajonā pārdošanā nebija nevienas citas brīvas telpas vai īpašuma. Vienīgā vieta, kur varēja iegūt būvatļauju, bija autostāvvieta rajona centrā. Taču Nötkärnan uzņēmums nevarēja tur nopirkt zemi. Tad, 2012. gada vasarā, Kristers Andersons dzirdēja radio programmu, kurā piedalījās Norvēģijas viesnīcu uzņēmējs Peters Stordalens (Petter Stordalen).

“Viņam bija līdzīga problēma vienā no viesnīcu projektiem, kuru viņš atrisināja, uzbūvējot viesnīcu uz sabiem jeb pīlāriem. Tādējādi man radās ideja par to, ka mēs varētu nopirkt gaisa telpu virs autostāvvietas,” stāsta Kristers Andersons.

Izrādījās, ka tas ir iespējams. Pilsētas Plānošanas Birojs (The City Planning Office) Gēteborgā bija entuziasma pilns par ideju - izmantot jau "izpostītu" platību.

Sekoja nākamā ideja.

Ja mēs plānojām būvēt jaunas telpas, kādēļ gan neradīt ko tādu, kas izceltos – kaut ko pievilcīgu, vietējiem iedzīvotājiem tīkamu?

Ēka, kas ir piemērota darba stilam

“Ja mēs plānojām būvēt jaunas telpas, kādēļ gan neradīt kaut ko tādu, kas izceltos – kaut ko pievilcīgu, vietējiem iedzīvotājiem tīkamu? Mēs vēlējāmies arī parādīt, ka plānojam šeit būt tuvākajā nākotnē un vēlamies veicināt pilsētas attīstību. Galvenokārt, mēs vēlējāmies uzbūvēt ko tādu, kas atbilstu mūsu darba stilam.”

Izaicinājums, neskaitot ēkas būvniecību gaisā uz pīlāriem, bija palielināt veselības centru tā, lai tajā varētu ārstēt daudz vairāk pacientu, vienlaicīgi saglabājot pārliecinošu un draudzīgu nostāju - būt tuvumā un iekļauties nelielā izmērā. Vienlīdz nozīmīgi - nodrošināt labu darba vidi, kā arī privātumu pacientiem.

Bergsjon health centre exterior“Es sapratu, ka mums ir nepieciešams arhitekts ar labu iztēli, kurš spētu izprast, kā mēs strādājam, un spētu to pārveidot fiziskā struktūrā jeb būvē.”

Kristera Andersona mērķis bija augsts, un 2013. gadā viņš sazinājās ar vienu no labākajiem Zviedrijas arhitektiem, Gertu Vingordu (Gert Wingårdh). Viņš bija ieinteresēts Kristera idejās un norīkoja vienu no saviem arhitektiem, Andreasu Olausonu (Anders Olausson), uzņemties šo uzdevumu. Pēc tikšanās Vingords atgriezās ar modeli un skici.

“Mēs turējāmies pie šī modeļa visā projektā,” saka Kristers Andersons.

Krāsaina ārējā apdare, kas liecina par ticību nākotnei

Jaunais veselības centrs tika atvērts 2016. gada 23. maijā. Tas ir devis jaunu pagrieziena punktu Bergsjön rajonā, radot spēcīgu iespaidu. Ārējā apdare ir veidota mainīgā spilgtu krāsu diapazonā, kas liek tai izcelties visādi citādi pelēcīgi monotonajā priekšpilsētas vidē.

“Ēkas forma ir ļoti vienkāršs un gandrīz neizbēgams problēmas risinājums. Ēkai bija jābūt taisnstūrveida, jo vienīgais veids, kā to balstīt, bija novietojot stabus virs esošās stabu konstrukcijas, kas balsta pazemes autostāvvietu,” skaidro arhitekts, Andreas Olausons. 

“Ārējā fasāde ir kā atbilde klienta prasībām pēc krāsainas ēkas – optimisma pilns signāls, kas liecina par ticību nākotnei. Tādēļ mēs centāmies padarīt krāsu par galveno fasādes elementu, un raudzījāmies, kā talantīgi mākslinieki strādā ar krāsām. Īpašu uzmanību mēs pievērsām Marka Rothko gleznām, kurās krāsas tiek klātas viena virs otras - slāņos, lai radītu tādu kā mirgojošu un mainīgu iespaidu. Mēs centāmies atkārtot šādu efektu, uzklājot zīmējumus parastajām dubultstiklotajām vienībām uz abām stikla loksnēm.” 

Par to, ka nākas ilgāk gaidīt, mēs spējam nodrošināt ārstēšanu lielākam pacientu skaitam. Tādēļ ir ļoti svarīgi, lai uzgaidāmajā telpā ir patīkama vide.

The waiting room at Bergsjön health centreMazliet paradīzes uzgaidāmajā telpā

Pirmais, kas sagaida apmeklētājus veselības centrā, ir liels ekrāns, kurā ir parādīti visu pieejamo ārstu un medmāsu vārdi. Uzgaidāmo telpu, kas atrodas ēkas vidusdaļā blakus uzņemšanas zonai, ieskauj stiklotas gaismas akas, piepildītas ar tropiskiem augiem, kuri viegli šūpojas mākslīgi radītā vējā. Šī platība ir svaiga, zaļa un harmoniska.

“Tā bija Gerta Vingorda ideja. Kādā Somālijas stāstā ir teikts, ka paradīze ir auglīgu apstādījumu vieta, kas atrodas otrpus Adenas līcim. Tā rada mieru un harmoniju. Mūsu "drop-in" sistēma nozīmē to, ka dažkārt pacientiem nākas gaidīt stundu vai divas. Par to, ka nākas ilgāk gaidīt, mēs spējam nodrošināt ārstēšanu lielākam pacientu skaitam. Tādēļ ir ļoti svarīgi, lai uzgaidāmajā telpā ir patīkama vide,” skaidro Kristers Andersons.

“Pamatā šī "drop-in" sistēma ir veidota pēc līdzīgiem principiem, kā pacientu dzimtenēs. Mēs vēlējāmies atvieglot viņiem iespēju vērsties pie mums, rast risinājumus ārstēšanai un paust bažas par savu veselību. Trauksme un bailes par slimību ir galvenais iemesls, kādēļ cilvēki meklē palīdzību un aprūpi, neatkarīgi no etniskās vai kultūras identitātes. Tā ir vispārēja cilvēku iezīme.”

“Ja jūs esat patvēruma meklēšanas procesa vidū, iespējams, atšķirts no ģimenes, prom no mājām, jūs visticamāk vēl vairāk raizējaties par savu veselību.” 

Augsti telpiskā un akustiskā dizaina standarti

"Drop-in" sistēma nozīmē to, ka veselības centrs vienmēr ir pilns ar cilvēkiem.

“Turklāt pacienti pārsvarā neierodas vieni. Tie bieži nāk kopā ar vairākiem ģimenes locekļiem, kā arī ar tulku,” saka Kristers Andersons.

Darba stila dēļ Nötkärnan uzņēmumā, ir uzstādītas augstas telpiskā un akustiskā dizaina prasības. Dizains ar trīs uzņemšanas nodaļām, atkarībā no pacientiem nepieciešamā ārstniecības veida, kombinācijā ar centrālo uzgaidāmo telpu, kā arī konsultāciju telpām gar sienām, nodrošina nelielu attālumu līdz konsultāciju telpai, tādējādi samazinot troksni un saglabājot zemu sarunu skaļuma līmeni.

“Akustikas konsultants mums palīdzēja izvēlēties materiālus, kā arī bija iesaistīts telpu dizainā. Mēs uzbūvējām arī izmēģinājuma telpas, lai varētu pārliecināties par akustiku dzīvē. Lai nodrošinātu pacientiem konfidencialitāti, ir būtiski, lai telpas atbilstu veselības iestāžu prasībām attiecībā uz skaņu,” saka Kristers Andersons.

Skaņu vide centrā nedrīkst būt pārāk traucējoša, tādēļ bija nepieciešams absorbēt lielāko daļu reverberācijas.

“Uzgaidāmā telpa ir centrs. Skaņu vide centrā nedrīkst būt pārāk traucējoša, tādēļ bija nepieciešams absorbēt lielāko daļu reverberācijas. Diemžēl stiklotās zonas augiem, kuras ir nozīmīgas vēlamās atmosfēras radīšanai, nepalīdz slāpēt skaņu. Tādēļ īpaši liela nozīme bija skaņu absorbējošiem griestiem un polsterētām mēbelēm,” skaidro Anders Olausons.

Kristers Andersons uzskata, ka laba skaņu vide ir vitāli svarīga darba videi.

“Beigās mūsu darba vide bija neciešama bijušajā veselības centrā. Tā bija pārpildīta, trokšņaina un haotiska; bija pilnīgi neiespējami darīt savu darbu klusumā un mierā. Šeit praktiski viss ir tieši tā, kā plānots.”

 

Tekstst: Lars Wirtén

Foto: Krister Engström

Sazinieties ar mums

 


Mai-Britt Beldam

Galvenā Koncepcijas Izstrādātāja - Veselības aprūpe

Sūtīt e-pastu Mai-Brittai >>

     
 

Frans Davidsson

Galvenais Koncepcijas Izstrādātājs - Birojs

Sūtīt e-pastu Fransam>>

 

     
 

Colin Campbell

Galvenais Koncepcijas Izstrādātājs - Izglītība

Sūtīt e-pastu Kolinam>>

 

     

Veselības aprūpe

Veselīga skaņas vide pacientiem un darbiniekiem

Uzzini vairāk

Troksnis veselības aprūpē

Skaņu videi ir liela ietekme uz atveseļošanās procesu un palīdzības sniegšanu, strādājot veselības aprūpes telpās.

Lasīt vairāk

Bērnu neatliekamās palīdzības nodaļa pārvēršas džungļos

Ārstniecisko procedūru telpas Karalienes Silvijas bērnu slimnīcā tika pārveidotas telpās ar labu akustisko vidi un džungļu tematiku.

Lasīt vairāk

Sazinieties ar mums

 


Mai-Britt Beldam

Galvenā Koncepcijas Izstrādātāja - Veselības aprūpe

Sūtīt e-pastu Mai-Brittai >>

     
 

Frans Davidsson

Galvenais Koncepcijas Izstrādātājs - Birojs

Sūtīt e-pastu Fransam>>

 

     
 

Colin Campbell

Galvenais Koncepcijas Izstrādātājs - Izglītība

Sūtīt e-pastu Kolinam>>