Kauhava School Centrum

De moderne leeromgevingen in het Kauhava School Centrum, die in september 2020 zijn geopend, bieden ook recreatieve voorzieningen voor de hele stad. De akoestische oplossingen van Ecophon zorgen voor een geluidsomgeving die goed werkt voor zowel scholieren als avondgebruikers.

Onderzoek/Case studies Onderwijs Gangen en break-out ruimtes Collegezalen Sporthallen en gymzalen Kantines / restaurants Klaslokalen

In heel Finland vinden momenteel discussies plaats over de vraag of oude scholen moeten worden gerenoveerd of gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. In Kauhava, gelegen in het zuiden van Ostrobothnia, werd besloten dat de oude school, die te kampen had met allerlei interieurproblemen, zou worden gesloopt om nieuwe faciliteiten te kunnen bouwen.

De planning van Kauhava School Centre begon in 2015, met een begroting van in totaal ongeveer 20 miljoen euro. Het pand van circa 9.000 vierkante meter biedt moderne leeromgevingen voor 800 leerlingen, van het eerste leerjaar tot en met het hoger secundair.

“De verschillende leeftijdsgroepen zitten deels in hun eigen vleugels, die elk hun eigen ingangen hebben. De gemeenschappelijke ruimtes die door iedereen worden gebruikt, zijn de eetzaal, het auditorium en de klaslokalen voor technologie en huishoudkunde die zich in het midden van het gebouw bevinden”, legt architect Jorma Keskikikikonen van het architecten- en ingenieursbureau Motiivi Oy uit.

 's Avonds wordt het gebouw een multifunctionele ruimte, waar muziek en volwassenonderwijs plaatsvinden. De ruimtes zijn ook ontworpen met recreatieve behoeften in het achterhoofd.

Geluidsabsorptie voor de klaslokalen wordt beheerd door een perfect passend plafond, evenals akoestische panelen op de wanden.

In de technische lokalen werd een grijs akoestisch plafond aangebracht. Het toegepaste product is de Ecophon Master A in de kleur Silver Stone.

De nieuwe sporthal nodigt gebruikers uit om in beweging te komen! Bij het plannen van de ruimtes is rekening gehouden met de wensen van scholieren en recreatieve gebruikers, wat heeft geleid tot de installatie van voorzieningen zoals een klimwand van 10 meter hoogte.

We delen ruimtes voor kunstonderwijs het auditorium en de sporthal, om maar een paar voorbeelden te noemen, met onze avondgebruikers. Het schoolplein is ook ontworpen met de brede gebruikersbasis in gedachten: de speelvelden en -banen en de buitenspeeltoestellen zijn zowel voor onze leerlingen als voor recreatieve sporters ”, legt directeur Ville Vihla uit.

Laten we afspreken in de kantine! Een indrukwekkende kantine dient als het hart van de school, met de kleine groepsruimten en lobby op de tweede verdieping die uitkomen op de grote ruimte.

In de hele school is rekening gehouden met akoestiek. Deze ruimte heeft niet alleen een akoestisch plafond, maar ook Ecophon Master SQ-panelen die aan het bovenste deel van de muren zijn verlijmd, waardoor de akoestiek van de ruimte nog verder wordt verbeterd.

Flexibiliteit en veelzijdigheid

Bij de planning van de kamers en ruimtes van het nieuwe schoolcentrum waren flexibiliteit en veelzijdigheid belangrijke uitgangspunten. De ruimtes moesten gemakkelijk aanpasbaar zijn voor gebruik in het onderwijs en recreatieve activiteiten.

“Onze basis was het vinden van twee doelen voor elke kamer. Zo kan de aula zowel voor toelatingsexamens als voor kleinschalige concerten worden gebruikt”, aldus Keskikiikonen.

Maar liefst duizend inwoners van Kauhava kunnen op een dag onder hetzelfde dak studeren, werken en hobby's uitoefenen. Gezien het aantal gebruikers lijken de voorzieningen niet bijzonder groot. De ruimtes kunnen echter worden aangepast aan verschillende behoeften en groepsgroottes, bijvoorbeeld door vouwwanden te openen of te sluiten.

“Als we toelatingsexamens houden, kunnen we niet iedereen in één auditorium plaatsen. Dankzij de aanpasbare ruimtes kunnen we echter drie klaslokalen combineren en een extra ruimte creëren die geschikt is voor het houden van examens”, zegt Vihla.

De auditoriumruimte en zijn akoestiek is geschikt voor zowel toelatingsexamens als concerten. De zitplaatsen kunnen met een scheidingsgordijn in tweeën worden gesplitst en indien nodig kan de achterwand van het podium als ingang naar de kantine worden geopend.

De grijze Ecophon Master E akoestische panelen zijn uitgekozen voor het plafond van het auditorium. 

Als een groep op enig moment groter wordt dan de capaciteit van een klaslokaal, heeft elk schoolniveau zijn eigen lobbyruimte, omringd door leslokalen, geschikt voor zelfstudie, groepswerk en open leren.

De ruimtes werden meteen in het najaar aan hun eerste grote test onderworpen, toen de school positief werd verrast door het aantal aanmeldingen voor het hoger secundair. Door het aanpassingsvermogen kon een groter dan geplande instroom van leerlingen van het hoger secundair worden opgevangen.

“In die zin werkt de school ongetwijfeld goed en zal dat nog lang blijven doen. Hoe het aantal leerlingen of de ruimtebehoefte ook verandert, het gebouw kan zich altijd aanpassen”, zegt Vihla.

Een akoestische omgeving aangepast aan alle gebruikers

Kauhava School Center is een indrukwekkende locatie met een bijzondere uitstraling, met een ontwerp dat speelt met zowel oppervlakken als kleuren. De binnenruimtes maken gebruik van opvallende muurkleuren, grafisch behang en houten lambrisering om een ​​uitnodigende en huiselijke sfeer te creëren.

Het plafond in de lobby is afgewerkt met Ecophon Focus Ez 

en in plaats van een standaard glad oppervlak zijn de panelen asymmetrisch gepositioneerd,

met een zijde die onder de plafondlijn valt.

Het persoonlijke gevoel zet zich voort in de akoestische oplossingen. De Ecophon Focus Ez-oplossing werd gebruikt in het lobbyplafond en in plaats van een standaard glad oppervlak, zijn de panelen asymmetrisch gepositioneerd, waarbij één zijde onder de plafondlijn valt. Daarnaast werden hier onder andere aan het plafond van de keuken de Akusto Wall panelen, die normaal gebruikt worden op wanden, toegepast.

Een indrukwekkend driehoekig ontwerp werd op maat gemaakt voor het keukenplafond met behulp van Akusto Wall-panelen die normaal worden gebruikt op muren.

“De Akusto-panelen die in de verlaagde plafonds worden gebruikt, zijn voorzien van geïntegreerde spots, waardoor ze zowel voor een goede verlichting als voor geluidsabsorptie zorgen. Sommige ruimtes hebben ook akoestisch ontworpen oppervlakken op de wanden om een ​​optimale akoestiek te bereiken”, legt Keskikiikonen uit.

De gebruikers van de ruimtes werden al in een zeer vroeg stadium betrokken bij de planning van de ruimtes en hun akoestiek. Vooral als het gaat om het muziekonderwijs is het belangrijk dat de onderwijsruimten geschikt en akoestisch prettig zijn. Uiteindelijk is besloten dat de ruimtes voor muziekonderwijs in de civiele schuilplaats zouden komen, die van nature dikke muren en een goede geluidsabsorptie biedt.

De akoestische oplossingen van Ecophon zijn gebruikt in alle onderwijsruimten, de sporthal, gangen, lobby's en eetzalen. Marko Haikka van Sisustus-Nummi Oy was verantwoordelijk voor de installatie.

“Naast de ruimtelijke planning en akoestische oplossingen, hebben we ook geprobeerd om de geluidsniveaus van de ruimtes te beïnvloeden door onze eigen acties. Maaltijden vinden bijvoorbeeld plaats in vijf shifts, zodat het aantal mensen en het geluidsniveau niet te hoog worden”, zegt Vihla.

format_quote

Gelukkig hebben we veel opties tot onze beschikking om mogelijke akoestische uitdagingen op te lossen. In de aula kunnen we bijvoorbeeld ronde akoestische platen aan de wanden toevoegen, mochten er in de toekomst akoestische problemen ontstaan.

In het najaar zijn geluidsmetingen uitgevoerd in Kauhava School Centre, waarbij de meeste ruimtes goed presteren. De sporthal bleek een van de meer uitdagende ruimtes te zijn, waar het lawaai op momenten dat de zaal vol zat tot excessieve niveaus steeg. Het is de bedoeling om de scheidingsgordijnen te vervangen voor een betere geluidsisolatie.

“Gelukkig hebben we veel opties tot onze beschikking om mogelijke akoestische uitdagingen op te lossen. In het auditorium kunnen we bijvoorbeeld ronde akoestische platen aan de wanden toevoegen, mochten er in de toekomst akoestische problemen ontstaan”, aldus Keskikiikonen.

Het eerste schooljaar in het nieuwe pand is goed van start gegaan. Volgens Vihla hebben de leerkrachten, leerlingen en recreanten de ruimtes goed ontvangen.

“Dit is een enorm belangrijk project voor heel Kauhava, en het heeft de belangstelling getrokken van inwoners van de omgeving en de gemeente. Het is geweldig om te zien dat de afgewerkte ruimtes nu actief worden gebruikt”, voegt Keskikiikonen toe.

Tekst: Eveliina Miettunen / Ground Communications
Fotografie: Studio Juha Sarkkinen

Kauhava’s nieuwe schoolcentrum

  • Voltooid najaar 2020
  • Het schoolcentrum is ontworpen voor 750 leerlingen
  • De faciliteiten omvatten een brede school voor de klassen 0-9 en een middelbare school
  • Het gebouw beslaat ongeveer 9.000 vierkante meter.

Ecophon products