Kesämäki School

Een golf van vernieuwing overspoelt Finse scholen door het hele land, waarbij honderden hun toevlucht nemen tot tijdelijke voorzieningen terwijl de renovaties en bouwwerkzaamheden aan de gang zijn. In een winkelcentrum in Lappeenranta werd een tijdelijke school opgezet voor meer dan vierhonderd leerlingen van de Kesämäki School.

Onderzoek/Case studies Onderwijs Akusto Solo Baffle

Kesämäki School

De Kesämäki School is een van de grootste in Lappeenranta. Van de 760 leerlingen studeren momenteel 400 bovenbouwleerlingen in de tijdelijke voorzieningen. De tijdelijke voorzieningen zijn gebouwd in de zomer van 2019. De 5.000 vierkante meter ruimte biedt nu plaats aan 25 onderwijsruimtes.  

De tijdelijke voorzieningen zijn ontworpen door architect Marja Inkeröinen van Arkkitehtuuritoimisto Ovaskainen Oy en gebouwd door Lappeen rakennuttaja Oy.

Leerlingen van de bovenbouw van de Kesämäki School zullen de komende twee academiejaren studeren in tijdelijke voorzieningen, terwijl er uitgebreide renovaties worden uitgevoerd op hun school. Enigszins ongebruikelijk, werden uiteindelijk voorzieningen van voldoende grootte gevonden in een winkelcentrum. In de 5.000 vierkante meter grote faciliteiten van het winkelcentrum Family Center, dat al lange tijd vrijwel leeg was, werden leerruimtes gebouwd voor 400 leerlingen. 

Deze bijzondere ruimte is gekozen toen er geen andere geschikte locatie voor tijdelijke, geprefabriceerde schoolfaciliteiten kon worden gevonden. Door de beschikbaarheid van dergelijke tijdelijke voorzieningen, de risico’s van de binnenluchtkwaliteit en de kosten ging de school op zoek naar andere alternatieven.

“We liepen het risico om naar drie verschillende tijdelijke faciliteiten in verschillende delen van Lappeenranta te verhuizen. Het winkelcentrum bood vanuit ons perspectief de beste oplossing ”, legt rector Petri Huovila van de Kesämäki School uit. 

De hele school, compleet met klaslokalen voor scheikunde, kunst en technologie, werd in de zomer in het winkelcentrum gebouwd. De open winkelruimte werd opgedeeld in klaslokalen met 2,7 meter hoge Ecophon Akusto ™ wandpanelen. Er zijn nu in totaal 25 leerruimtes verdeeld over twee verdiepingen. 

“Het komt zelden voor dat je de kans krijgt om een ​​complete sporthal te bouwen in tijdelijke voorzieningen. Dankzij de opslagruimte van 500 vierkante meter konden we dat echter wel doen. "

Uitdagingen op plafondhoogte

In het najaar, toen de school werd geopend in de tijdelijke voorzieningen, begonnen personeel en leerlingen problemen te krijgen met geluid; Om brandveiligheidsredenen reikten de scheidingswanden niet helemaal tot aan het plafond, waardoor het geluid weerkaatste van het plafond en terug in de leerruimtes.

“Het geluid werd van de ene ruimte naar de andere overgedragen, wat voor verstoring en afleiding zorgde - een wiskundeles zou de Zweedse luisteroefeningen kunnen onderbreken. Je moest je stem verheffen zodat iedereen in de klas het kon horen - dit betekende natuurlijk dat degenen in de aangrenzende kamers je ook duidelijker konden horen ”, herinnert Kesämäki Schoolleraar Roosa Huopalainen zich. 

Volgens Ecophon Concept Developer Pauli Pallaskorpi was het te verwachten dat gebouwen die voor totaal verschillende doeleinden waren ontworpen, niet direct compatibel zouden zijn als leeromgeving. 

“Dit is een unieke locatie - vermoedelijk de eerste school in Finland die in een winkelcentrum wordt gebouwd. Dit vormde ook uitdagingen voor het akoestisch ontwerp ”, zegt Pallaskorpi. 

Door een nauwe samenwerking tussen school en ontwerpers werden de knelpunten een voor een opgelost op het gebied van akoestiek in de ruimtes. Ecophon Solo ™ Baffle akoestische panelen werden boven de scheidingswanden opgehangen, waardoor de geluidsabsorptie in de hoge ruimte werd verbeterd. Voor een deel van de onderwijsruimten is als extra oplossing een licht plafond aangebracht met ventilatiekanalen en sproeiers. Het nieuwe plafond voorkomt de verspreiding van geluid tussen ruimtes.

Boven de scheidingswanden werden Ecophon Solo™ Baffle  akoestische panelen gehangen, waardoor de geluidsabsorptie in de hoge ruimte werd verbeterd.

Voor het grootste deel van de onderwijsruimtes is als extra oplossing een lichtplafond aangebracht om verspreiding van het geluid tussen de ruimtes te voorkomen.

“Je merkt het verschil echt: de ruimtes ondersteunen nu kwaliteitsonderwijs in plaats van het te belemmeren. Ik heb het gevoel dat ik nu goed kan werken”, licht Huopalainen toe. 

Naast de wand-en plafondoppervlakken werd in de ruimtes een breed scala aan verschillende akoestische oplossingen en materialen gebruikt: tapijten, akoestische gordijnen en hangende akoestische panelen in hoge ruimtes. 

"Deze open en ongebruikelijke lesruimte werkt, aangezien er echt is geïnvesteerd in de akoestiek", benadrukt Pallaskorpi.

Samenwerking zorgt voor een optimale akoestiek

Dankzij het nieuwe curriculum zijn studies nu interactiever en gevarieerder dan voorheen. Dit vereist ook meer ruimtes en akoestische aanpassing aan de nieuwe schoolcultuur. 

“Scholen zien tegenwoordig veel groepswerk, discussie en studeren op verschillende manieren. Meer interactie verhoogt ook het geluidsniveau, dat moet worden aangepakt bij akoestische planning ”, legt Pallaskorpi uit. Vaak kijken mensen alleen naar akoestiek als er problemen zijn. Huopalainen stelt dat het werken in lawaaierige ruimtes een merkbare tol eist van hoe leerkrachten en leerlingen ermee omgaan, en dat ze aan het eind van de dag moe worden. Directeur Petri Huovila en docent Roosa Huopalainen stellen beiden dat de aangebrachte wijzigingen hen in staat hebben gesteld terug te keren naar het normale dagelijkse leven op school.

Schoolhoofd Petri Huovila

Lerares Roosa Huopalainen

De akoestische problemen die in het najaar zijn ondervonden, hebben geleid tot meer discussie op andere scholen in Lappeenranta. 

“Vaak wordt er simpelweg van uitgegaan dat bepaalde ruimtes alleen maar luidruchtig zullen zijn. Maar het hoeft niet zo te zijn - de kantine die in onze tijdelijke faciliteit is gebouwd, is bijvoorbeeld vanuit akoestisch oogpunt zeer succesvol gebleken, met geluidsniveaus die nog stiller zijn dan die van een normale schoolkantine ”, zegt Huovila. 

Pallaskorpi is ook tevreden met het uiteindelijke resultaat. Het succes kwam tot stand door de combinatie van vele factoren: akoestische expertise, ervaringen van de gebruikers van de ruimte, architecturale plannen en een gedeelde wens om de uitdagingen te overwinnen waren allemaal nodig. 

“De stad Lappeenranta en de directeur van de school wilden allebei de akoestiek in de faciliteiten verbeteren en de uitdagingen overwinnen met een samenwerking die zo soepel mogelijk verliep. We hebben hier ook veel geleerd ”, zegt Pallaskorpi dankbaar.

format_quote

Er wordt vaak simpelweg van uitgegaan dat bepaalde ruimtes gewoon luidruchtig zullen zijn. Maar het hoeft niet zo te zijn.

De school is bijna helemaal opnieuw gebouwd in een leegstaand winkelcentrum. Over iets meer dan een jaar is de ruimte weer leeg als de school verhuist naar haar eigen, pas gerenoveerde faciliteiten. Dit zal echter geen oplossing voor eenmalig gebruik zijn, aangezien de materialen die in de tijdelijke faciliteiten worden gebruikt, beschikbaar zullen zijn voor hergebruik op de Kesämäki School. 

"We zullen deze ruimte missen", zegt Huovila. 

Tekst: Eveliina Miettunen