Het bouwen van kansen helpt het oog, oor en geest te rusten

Het Seinäjoki's gebouw van kansen, beter bekend als M-talo of Building M, vormt een essentieel onderdeel van het herstelproces. Kunstwerken, natuurbeelden en verlichting die het ritme van de dag imiteren en een rustgevende akoestische omgeving ondersteunen het welzijn van zowel patiënten als zorgpersoneel.

Mens & design Gezondheidszorg

Gebouw M van het Seinäjoki Central Hospital, geopend in oktober 2021, herbergt volwassenenpsychiatrie, kinder- en jeugdpsychiatrie en revalidatievoorzieningen samen met een kliniek voor van de stad Seinäjoki en faciliteiten voor psychologen en maatschappelijk werkers, en de Ruutipuisto Hospital School. Het gebouw beschikt ook over een bibliotheek, café-restaurant en een fitnessruimte die open zijn voor het publiek.

“Gebouw M brengt diensten in Seinäjoki samen die voorheen gedecentraliseerd waren samen met psychiatrische diensten. Traditioneel zijn psychiatrische ziekenhuizen ver verwijderd van de bevolkingscentra in de samenleving. Er is nu echter een drive om de GGZ te betrekken bij de algemene zorgverlening. Een gemakkelijk bereikbare locatie, hoogwaardige architectuur en faciliteiten die voor iedereen toegankelijk zijn, verminderen het stigma dat gepaard gaat met psychiatrische zorg en verlagen de drempel om toegang te krijgen tot dergelijke diensten”, zegt projectmanager Tapani Harju van Mediwest Research Center Oy.

Een slim ziekenhuis creëren met een menselijk aspect door te luisteren naar de gebruikers

Het belang van factoren als natuur, kunst, licht en akoestiek voor het bevorderen van herstel en welzijn op het werk is allemaal meegenomen in Building M.

“Eenpersoons patiëntenkamers, uitzicht op het meer vanuit de ramen, veel natuurlijk licht, verlichting die het natuurlijke ritme van de dag imiteert, goede akoestiek en op de natuur geïnspireerde thema's hebben bewezen psychologisch herstel te ondersteunen. Het familie- en bredere netwerk waarmee in de ruimtes rekening wordt gehouden, bevordert ook een gevoel van veiligheid en geborgenheid, bijvoorbeeld met goede vrienden of familie die kunnen overnachten op de afdelingen van gebouw M. We hebben geprobeerd het welzijn van mensen alomvattend te benaderen en het te beschouwen als iets dat veel verder gaat dan alleen hun medische behandeling”, legt ontwerpcoördinator Marja Koivumäki van het ziekenhuisdistrict van Zuid-Ostrobothnia uit.

Gemeenschapszin speelde ook een sleutelrol bij het ontwerpen van de voorzieningen voor zorgpersoneel.

“Gebouw M heeft een pauzeruimte van vier verdiepingen, met interne trappen en een klein balkon op elke verdieping. Medewerkers kunnen hun pauzes tijdens de werkdag doorbrengen op een manier die bij hen past, of dat nu is met een stukje beweging, genieten van een kopje koffie, een moment van stilte of ontmoeting met professionals van allerlei andere specialismen. De verschillende thema's in de pauzeruimte zijn geïnspireerd op wat de gebruikers wilden', zegt ontwerpcoördinator en architect Kaisa Härkönen van Raami Architects.

 

Een goede akoestische omgeving ondersteunt herstel en werk

In zorginstellingen staat het voorzien van een goede akoestiek en het voorkomen van overmatig geluid centraal. De aangename akoestische omgeving in Gebouw M wordt mogelijk gemaakt door factoren als de groepering van verschillende ruimtes en de materiaalkeuzes. Geluiden in patiëntenkamers, gangen, eetgelegenheid en de bibliotheek worden efficiënt geabsorbeerd door Ecophon plafondpanelen.

"In de grotere backoffice-werkruimtes hebben we ook textielpanelen, gestoffeerde verplaatsbare meubels en schuine wanden gebruikt om de akoestische omgeving zo aangenaam mogelijk te maken", legt Härkönen uit.

“Het is bewezen dat goede akoestiek stress bij patiënten en personeel vermindert, de bloeddruk verlaagt, de slaapkwaliteit verbetert en de privacy van de patiënt versterkt door te voorkomen dat vertrouwelijke informatie wordt afgeluisterd. In Gebouw M hebben we de nadruk gelegd op zowel esthetiek als akoestiek, waardoor het een prettige omgeving is voor alle gebruikers”, vat Jyrki Kilpikari, Ecophon Healthcare Concept Developer, samen.

Tekst: Ecophon
Fotografie: Wellu Hämäläinen