Ecophon - A Sound Effect On People / Referenties / Basisschool Kwintijn Raalte - NL

Basisschool Kwintijn Raalte - NL

 

Project: Brede School Kwintijn Raalte 

Land/plaats: Nederland/Raalte

Architect: Daan Josee van Kristinsson Architecten

Plafondmontage: Eissink Plafond & Wand BV

Fotografie: Vincent Hartman 

Project afmeting: 1,300 m²  

 

De Brede School Kwintijn in Raalte komt voort uit een fusie van verschillende scholen en biedt onderdak aan 119 kinderen, een peuterspeelzaal voor twaalf tot veertien kinderen en twee gymzalen. Het onderwijs in het gloednieuwe gebouw is gebaseerd op een geheel nieuwe visie – waarin kinderen veel zelf doen en ‘leren-leren’ - die minder klassikale structuur met zich meebrengt. Onder meer daardoor was een centrale structuur met diverse functionaliteiten en plekken nodig waar veel kinderen samenwerken. Dat stelde specifieke eisen aan het ontwerp en de akoestiek. 

Daan Josee van Kristinsson, architect van het schoolgebouw, licht toe: “In het ruimtelijk concept zijn verschillende activiteiten en het profiel van de school samengebracht in zogeheten bouwen. Die zijn gerangschikt rond een gezamenlijk multifunctioneel deel dat letterlijk door iedereen gebruikt wordt en waar men ook gezamenlijk verantwoordelijk voor is. De gemeenschappelijke ruimte wordt gezien als een verlengde plek van de groep, waar kinderen naar toe gaan om te werken zodra de zelfstandigheid van kinderen dat toelaat. Centrale plaatsing van dat deel is noodzakelijk om eenvoudig, zonder dat het anderen stoort, vanuit de eigen basisruimte naar de gemeenschappelijke ruimte te kunnen gaan.”

Multifunctioneel, flexibel en duurzaam 

Vanwege de beperkte schaal en beschikbare ruimte is gekozen voor een compact multifunctioneel ruimtelijk concept dat zorgt voor directe verbindingen tussen de ruimten in de vorm van verplaatsbare wanden. Overdag is er vaak sprake van volgtijdelijk gebruik (gebruik na elkaar), waarbij verschillende gebruikers van dezelfde voorzieningen gebruik maken zonder dat ze elkaar daarbij mogen storen. De voorzieningen worden door dit gedeelde gebruik veel intensiever gebruikt, dan apart het geval zou zijn. Dat vraagt om aandacht voor de kwaliteit en duurzaamheid van de te gebruiken bouwmaterialen. En voor de akoestische prestaties daarvan.

Bewezen akoestische kwaliteit 

De keuze voor de akoestische plafondpanelen viel op Gedina A, Hygiene Performance A en Hygiene Advance A. De kwaliteit van deze panelen had zich al bewezen in een try-out project met de architect. De akoestische prestaties van Ecophon's duurzame panelen van 3e generatie glaswolpanelen pasten uiteindelijk perfect in het ontwerp.

Rust in het hele gebouw 

Wim Finkers, directeur van Kwintijn vertelt over zijn ervaringen en die van zijn team: ‘Het nieuwe gebouw past heel erg goed bij ons. Het voelt ontzettend luxe dat het zo’n goede akoestiek in zich heeft. Op de oude locatie kon iedereen alles van elkaar horen. Schuivende stoelen klonken door alles heen. Nu is er overal waar nodig echte rust. Ik heb al meerdere keren gehad dat ik nieuwe ouders rondleidde en het ze opviel hoe rustig het is. Zelfs daar waar drie klassen door elkaar heen werken klinkt het of er 30 kinderen zijn in plaats van 70. Het geluid blijft precies op de plek waar het hoort. Dat is goed voor de leerlingen en de leerkrachten.” 

"Onze beleving van licht en geluid is hier totaal anders. Het gebouwconcept is transparant en met veel direct licht, maar door het gebruik van de juiste materialen merk je dat niet terug in het geluid. Het is een verademing om hier les te geven. De verstaanbaarheid is veel beter en docenten kunnen met veel minder moeite hun lessen geven"
Wim Finkers, directeur Brede School Kwintijn

Akoestiek meenemen in plan van aanpak 

Finkers vervolgt: “Ik ben erg blij met de externe begeleiding van de nieuwbouw die ons nadrukkelijk wees op de akoestiek en op het belang om vooraf keuzes voor bepaalde geluidsniveaus te maken. Bij de eerste opzet hadden we niet aan comfort op het vlak van geluid gedacht. Het is geweldig dat we er ruimte voor vrij hebben kunnen maken doordat we dat advies op tijd kregen.”

Het advies op het vlak van akoestiek kwam van Sijperda Hardy. Zij gaven akoestische richtlijnen ten aanzien van de gewenste nagalmtijd. Uiteindelijk koos de aannemer - Dijksma Draisma Dokkum - in overleg met de adviseur van Ecophon voor Ecophon Gedina met als uitgangspunten een akoestisch goed, duurzaam én betaalbaar plafondpaneel.

“De voorzieningen worden door gedeeld gebruik veel intensiever gebruikt, dan apart het geval zou zijn. Dat vraagt om aandacht voor de kwaliteit en duurzaamheid van de te gebruiken bouwmaterialen. En voor de akoestische prestaties daarvan". 
Daan Josee, Kristinsson Architecten

 

Neem contact met ons op

Saint-Gobain Ecophon
Parallelweg 17
4878 AH Etten-Leur

Tel: 076 - 502 00 00
Fax: 076 - 501 74 00
E-mail: plafonds@ecophon.nl

Stuur ons een e-mail>>

Neem contact met ons op

Saint-Gobain Ecophon
Parallelweg 17
4878 AH Etten-Leur

Tel: 076 - 502 00 00
Fax: 076 - 501 74 00
E-mail: plafonds@ecophon.nl

Stuur ons een e-mail>>