Vrije Universiteit Amsterdam

Producten:

Project: Vrije Universiteit Amsterdam - Medische Faculteit

Land/plaats: Nederland / Amsterdam

Architect: De Twee Snoeken

Fotografie: Teddy Strandqvist/Studio-e.se

 

Transformatie naar een prettige werk- en ontmoetingsomgeving met heldere structuur, veel licht en lucht en sterke loop- en zichtlijnen. 


Nieuw elan met heldere structuur
Architectenbureau De Twee Snoeken kreeg de opdracht om de begane grond van het gebouw van de Medische Faculteit van de VU in Amsterdam te herontwerpen, inclusief  de bijbehorende functies van de hal zoals ontvangst, horeca, studieplekken en servicepunt. De architect wilde een heldere structuur creëren, met veel licht en lucht, sterke en heldere loop- en zichtlijnen, en een representatieve en prettige werk- en ontmoetingsomgeving.

Levendig en toch rustig
Bijzonder aan het project is de combinatie van ontmoeting en studieplekken op het multifunctionele plein. Hier komen veel mensen en functies samen. In- en uitloop van collegezalen, koffie- en lunchvoorzieningen, huisvesting studentenverenigingen en diverse ontmoetings- en zitplekken creëren veel levendigheid en rumoer. Daarnaast is het plein ook de plek waar studenten samen en individueel studeren. Hiervoor is juist rust nodig. Het eindresultaat is een levendig plein dat  ook rustig genoeg is om te kunnen studeren. Twee factoren liggen hieraan ten grondslag: de keuze van de indeling, d.w.z. rustige studieplekken in de luwte en ontmoetingsplekken langs de loopgebieden, en het aanbrengen van akoestische voorzieningen.

Akoestische uitdaging en heldere looplijnen
Om dynamiek en meer licht en lucht te creëren was het openmaken van het plein door wanden weg te halen een belangrijk onderdeel van het ontwerp. De openheid in combinatie met de vele verschillende functies vormden een akoestische uitdaging. Omdat het gaat om een gebied waar grote groepen mensen eten en doorheen lopen, was een zachte vloerafwerking niet geschikt. Ondanks de uitdagingen wordt de akoestiek nu toch als zeer prettig ervaren. Dit is gerealiseerd door goed te kijken naar de indeling, de collegezalen te bekleden met een akoestisch dempende houten lattenwand, zithoeken te voorzien van gestoffeerde hoge ruggen, en een goed geluidsabsorberend plafond toe te passen. Naast de akoestiek draagt het bijzondere, lineaire patroon van het plafond bij aan de levendigheid en heldere looplijnen in het plan.  

Neem contact met ons op

Saint-Gobain Ecophon
Parallelweg 17
4878 AH Etten-Leur

Tel: 076 - 502 00 00
Fax: 076 - 501 74 00
E-mail: plafonds@ecophon.nl

Stuur ons een e-mail>>

Meer inspiratie

Bekijk meer inspirerende referenties en case studies met Ecophon producten.

Bekijk meer

Neem contact met ons op

Saint-Gobain Ecophon
Parallelweg 17
4878 AH Etten-Leur

Tel: 076 - 502 00 00
Fax: 076 - 501 74 00
E-mail: plafonds@ecophon.nl

Stuur ons een e-mail>>