Sufity akustyczne ECOPHON / Inspiracje / Aecom - Południowa Afryka

Biuro Aecom

Projekt:  Biuro Aecom 

Kraj/miasto: Południowa Afryka, Pretoria

Architekt: Hofman and Partners Architects, Kobus Kunz

Fotograf: Thys Dullaart

Rok budowy: 2013-2014

Fantastyczna instalacja w atrium

Na początku 2014 roku dostawca usług technicznych i zarządczych Aecom przeniósł się do nowych pomieszczeń biurowych w Pretorii w Republice Południowej Afryki. W tym nowym środowisku zastosowano kilka rozwiązań Ecophon, ale najbardziej imponującą częścią budynku jest bez wątpienia atrium. Początkowo był to tylko obszar wejścia do budynku, ale firma Aecom zdecydowała, że przestrzeń tę można też wykorzystać jako jadalnię i hol.

Projektowanie z materiałami pochłaniającymi

„Ponieważ spodziewano się wysokiego poziomu hałasu, projekt miał uwzględniać materiały pochłaniające dźwięk” – mówi Kobus Kunz, architekt z firmy Hofman and Partners. Kobus pragnął twórczo przeanalizować skutki eksplozji i to, w jaki sposób można je przekazać zarówno wizualnie, jak i praktycznie. Efektem jest złożona, ale wizualnie oszałamiająca instalacja, w której zastosowano elementy Solo Square i Solo Baffle w standardowych i specjalnych rozmiarach.

„Korzystamy z tej powierzchni głównie do nieformalnych spotkań, szkoleń i prezentacji. Ta akustyczna instalacja wprowadziła ogromną zmianę – nie jedynie funkcjonalną, ale również estetyczną. Zapewnia komfort nie tylko mówcom, ale też pracownikom. Projekt i koncepcja instalacji zostały wykonane przez architekta i zaakceptowane przez zarząd Aecom. Jesteśmy bardzo zadowoleni z pięknego wystroju i efektu. To nie tylko instalacja użytkowa, ale też dzieło sztuki.”
Kevin James, członek zarządu Aecom

Nie rób tego w domu!

Montaż tego rozwiązania stanowił nie lada wyzwanie. Użyto w sumie około 252 wieszaków do zamocowania 220 paneli Ecophon. Rusztowania użyte do montażu miały ponad 15 metrów wysokości. Aby ta imponująca instalacja wyglądała i funkcjonowała idealnie, potrzeba było mnóstwo precyzyjnej pracy i dbałości o najdrobniejsze szczegóły przy ustawianiu paneli w poziomie i w pionie.

Lepsze warunki akustyczne

Efekt końcowy zapiera dech, ale też zdecydowanie poprawiły się warunki akustyczne. Dość długi czas pogłosu został znacząco skrócony, a rozwiązania Ecophon znacznie obniżyły też poziomu hałasu. Kevin James z zarządu Aecom stwierdza: „Ta akustyczna instalacja poprawiła warunki pracy. Często słyszymy komentarze na temat ciszy panującej w różnych miejscach w biurze. Przejrzystość i zrozumiałość mowy również znacznie się poprawiły.”

„Podczas rozmowy z architektem w jednym rogu atrium nie moglibyśmy podsłuchać rozmowy montera, który stał 15 metrów od nas.”
Greg Mocké, ASM, Ecophon

 

Skontaktuj się z nami

Biuro Ecophon

ul. Cybernetyki 9; 02-677 Warszawa

tel.: 22 567 14 83

mail: info.ecophon@saint-gobain.com

Administratorem Twoich danych jest Saint-Gobain Construction Products Polska sp. z o.o. KLIKNIJ i dowiedz się więcej o ochronie Twoich danych.

Solo - projekty referencyjne

Kolekcja inspirujących zdjęć projektów, w których zastosowano Ecophon Solo™

Obejrzyj zdjęcia

Skontaktuj się z nami

Biuro Ecophon

ul. Cybernetyki 9; 02-677 Warszawa

tel.: 22 567 14 83

mail: info.ecophon@saint-gobain.com

Administratorem Twoich danych jest Saint-Gobain Construction Products Polska sp. z o.o. KLIKNIJ i dowiedz się więcej o ochronie Twoich danych.