Sufity akustyczne ECOPHON / Inspiracje / Szkoła i centrum kulturalne w Hiukkavaara FI

Szkoła i centrum kulturalne w Hiukkavaara FI

Szkoła Hiukkavaara jest przystosowana do codziennego, zróżnicowanego trybu życia

O Hiukkavaarze

Otrzymała certyfikat LEED złoty dla szkół we wrześniu 2017 r.

Nieruchomość zajmuje około 11 000  m2.

Obejmuje szkołę podstawową i gimnazjum z 350 uczniami, sześć grup żłobka i dwie grupy przedszkolne, bibliotekę szkolną, usługi kształcenia dorosłych, obiekty sportowe oraz miejsca aktywności dla społeczności i młodzieży.

Każdego wieczoru pomieszczenia odwiedza około stu gości.

Projekt: Szkoła i Centrum Komunikacji Hiukkavaara

Kraj/miasto: Finlandia / Oulu

Architekt: Lukkaroinen Architects

Klient: Liikelaitos Oulun Tilakeskus

Deweloper: Lemminkäinen Oy

Fotograf: Juha Sarkkinen, Studio Juha Sarkkinen

Rok wykonania: lato 2017

Cechą charakterystyczną centrum kultury w Hiukkavaara jest jego wszechstronność. Budynek szkolny zaprojektowany dla 700 uczniów mieści nie tylko szkołę podstawową i gimnazjum liczące 350 uczniów, ale także żłobek i przedszkole, ośrodek młodzieżowy i szkolną bibliotekę. Lokalni mieszkańcy mogą korzystać nie tylko z przestrzeni, ale także z działań społecznych i edukacyjnych dla dorosłych oraz z obiektów sportowych.

Centrum komunikacji w Hiukkavaara jest wykorzystywane przez bardzo zróżnicowane grupy ludzi, co oznacza, że obiekt musiał być zaprojektowany tak, aby był jak najbardziej elastyczny, wielofunkcyjny i wygodny. Szczególny nacisk położono na akustykę przestrzeni wspólnych, a projekt przestrzeni dydaktycznych musiał dodatkowo sprostać wymaganiom niedawno zreformowanego fińskiego programu nauczania.

Praca nad centrum była również ukierunkowana na cele związane ze zrównoważonym rozwojem, wpływem na środowisko i efektywnością energetyczną. Wkrótce budynek otrzymał złotą ocenę w ramach międzynarodowego systemu certyfikacji nieruchomości LEED dla szkół.

Otwarta komórka dydaktyczna

Zamiast tradycyjnych klas w centrum znajdują się otwarte komórki dydaktyczne, które można oddzielać, gdy potrzebna jest prywatność.

 

Inspirująca i elastyczna szkoła, która wspiera program nauczania

Centrum kultury Hiukkavaara nie zawiera tradycyjnych sal lekcyjnych i opiera się na otwartych komórkach dydaktycznych lub „gniazdach”. Przestrzenie te można dostosować, a powierzchnie można oddzielić, jeśli wymagana jest prywatność, na przykład za pomocą zasłon i ruchomych mebli.

„Największe z tych gniazd dydaktycznych może pomieścić do 200 uczniów. Obecnie nasza największa grupa liczy 130 studentów – jak niewielka wiejska szkoła. Praca w większych grupach oraz w przestrzeniach uniwersalnych wymaga od uczniów i nauczycieli elastyczności i współpracy między sobą”– wyjaśnia Anne Moilanen, dyrektor i główna nauczycielka w centrum kultury w Hiukkavaara.

„Te nowe przestrzenie wspierają realizację i cele nowego programu nauczania – uczestnictwo, interakcje i budowanie wspólnej wiedzy” – stwierdza z uznaniem.

Słuchanie od samego początku planowania

W otwartych środowiskach edukacyjnych akustyka wymaga szczególnej uwagi. Projektant akustyki był zaangażowany w planowanie projektu od samego początku.

„Dobre warunki akustyczne poprawiają koncentrację i zwiększają satysfakcję użytkownika. Dobry układ przestrzenny i aranżacja wnętrz pozwalają nam odciąć się od niepotrzebnych zakłóceń i zapobiec problemom z głosem u nauczycieli, na przykład” – wyjaśnia architekt wnętrz Anna Ervasti-Gussander z firmy architektonicznej Arkkitehtitoimisto Lukkaroinen, odpowiedzialna za projektowanie mebli stacjonarnych i ruchomych w Hiukkavaara, a także za kolorystykę i materiały używane w budynku.

Dywan tekstylny został wybrany jako materiał podłogowy dla większości otwartych środowisk edukacyjnych. Dywan pokrywa również część ścianek działowych. Akustyczne Focus E i wyraziste Solo Baffles zostały wykorzystane na suficie, a na ścianach zastosowano rozwiązania Akusto Wall, aby zapewnić powierzchnie do mocowania o właściwościach akustycznych.

„Elastyczność i wszechstronność przestrzeni została uwzględniona zarówno w przypadku mebli stacjonarnych, jak i ruchomych. Zastosowane meble ruchome są łatwe do przenoszenia, a poszczególne części mają elementy akustyczne. Centrum posiada zróżnicowaną gamę komórek dydaktycznych, które w naturalny sposób tworzą spokojniejsze miejsca do pracy” – mówi Ervasti-Gussander.

Dobre warunki akustyczne poprawiają koncentrację i zwiększają satysfakcję użytkownika.

Image from the canteen at the Hiukkavaara centreWielofunkcyjne wspólne przestrzenie w centrum budynku

W centralnej części parteru znajduje się duże foyer, którego akustyka była ważnym aspektem. Ervasti-Gussander uważa właściwości akustyczne tej przestrzeni za wyjątkowo udany element projektu.

Akustyka otwartej przestrzeni foyer i stołówki została uwzględniona na etapie planowania, gdy jako materiał podłogowy wybrano dźwiękochłonne płytki gumowe. Duża część powierzchni ściany pokryta jest drewnianymi listwami wzmocnionymi panelami akustycznymi. Sufit w holu i stołówce tworzą akustyczne panele z włókien drzewnych, za którymi gdzieniegdzie umieszczono panele dźwiękochłonne.

Dyrektor szkoły jest również zachwycona akustyką przestrzeni.

„Posiłki są przyjemne, nawet gdy jest dużo ludzi i dużo hałasu.”

Nocowanie w szkole

Oczywiście przy planowaniu Hiukkavaara wzięto pod uwagę również potrzeby użytkowników: przeprowadzono konsultacje z nauczycielami różnych przedmiotów, uczniami i personelem żłobka. Widać, że rezultat został dobrze przyjęty.

„Zarówno pracownicy, jak i uczniowie są zachwyceni nowymi przestrzeniami. Jesteśmy zadowoleni z funkcjonalności i stylu budynku. Budynek jest tak ładny, że jeden z uczniów chciał nawet zostać w szkole na noc”, mówi Moilanen.

„Dla nas jako projektantów przestrzeni, centrum kultury Hiukkavaara było pierwszym otwartym środowiskiem edukacyjnym, które wdrożyliśmy na tak dużą skalę. Jesteśmy zadowoleni z efektu końcowego, ale najważniejsze jest, że ci, którzy korzystają z przestrzeni, też są z nich zadowoleni”, mówi z uśmiechem Ervasti-Gussander.

Tekst: Eveliina Miettunen

Skontaktuj się z nami

Biuro Ecophon

ul. Cybernetyki 9; 02-677 Warszawa

tel.: 22 567 14 83

mail: info.ecophon@saint-gobain.com

Administratorem Twoich danych jest Saint-Gobain Construction Products Polska sp. z o.o. KLIKNIJ i dowiedz się więcej o ochronie Twoich danych.

Skontaktuj się z nami

Biuro Ecophon

ul. Cybernetyki 9; 02-677 Warszawa

tel.: 22 567 14 83

mail: info.ecophon@saint-gobain.com

Administratorem Twoich danych jest Saint-Gobain Construction Products Polska sp. z o.o. KLIKNIJ i dowiedz się więcej o ochronie Twoich danych.