Sufity akustyczne ECOPHON / Inspiracje / Post 16 Education Centre

Centrum Edukacyjne Post 16 , Coleg Cambria

Projekt: Centrum Edukacyjne Post 16 , Coleg Cambria

Kraj/ miasto: Wielka Brytania / Deeside

Architekt: Sarah Davies, Ainsley Gommon Architects

Generalny wykonawca: Wynne Construction

Montaż sufitów: Ombler Williams

Konsultacje akustyczne: Waterman Group, Manchester

Fotograf: Faraday Fotographic Ltd

Rok budowy: 2016

Wielkość projektu: 3000 

Post 16 Education Centre Coleg Cambria Exterior

Coleg Cambria jest nowym, ultranowoczesnym budynkiem będącym częścią kompleksu szkół Deeside w Wielkiej Brytanii, w którym od września 2016 r. uczy się ponad 700 uczniów ostatnich klas szkoły średniej. W budynku znajduje się przewiewna strefa wejściowa, duże audytorium i sala koncertowa oraz taras muzyczny. Na terenie obiektu mieści się także centrum zasobów edukacyjnych, nieformalne strefy do nauki, sale lekcyjne, galeria, sala komputerowa Mac oraz pracownie sztuki i nauk ścisłych. Od samego początku duży nacisk kładziono na walory estetyczne projektu. Jako że inwestycja o wartości 14,6 mln funtów ma przede wszystkim charakter edukacyjny, jednym z głównych priorytetów podczas jej projektowania i budowy była jakość akustyczna pomieszczeń.

Duże atria w połączeniu z elastycznymi strefami lekcyjnymi stanowiły duże wyzwanie ze względu na pogłos. Problem ten musiał być rozwiązany już na początku procesu planowania. Inwestycja obejmowała budowę nowego obiektu. Na etapie projektowania do współpracy zaangażowano firmę Ecophon, której zlecono przygotowanie propozycji rozwiązań akustycznych dla trzykondygnacyjnego budynku.

Budynek zaprojektowano zgodnie ze standardem akustycznym dla szkół BB93

Martin Keogh z Ecophon tak opisał to wyzwanie akustyczno-estetyczne: – Zaproponowaliśmy sufit akustyczny i specyfikacje wykonania ścian zgodnie ze strategią akustyczną Watermana oraz standardami akustycznymi dla szkół BB93. Ze względu na konieczność dokładnego poznania wymagań akustycznych oraz ograniczony budżet, który często towarzyszy projektom edukacyjnym, wskazanie właściwych produktów w danym projekcie może być niełatwym zadaniem. Zadanie to jest jeszcze trudniejsze, gdy klientowi zależy na wyrazistej stylistyce.

Biuro architektoniczne Ainsley Gommon Architects ściśle współpracowało z zespołem odpowiedzialnym za projekt po stronie szkoły nad określeniem wymagań i aspiracji klienta. O projekcie szczegółowo opowiedział Maurice Garnett, technik architekt z biura Ainsley Gommon Architectst: – Ponieważ chodziło o nowy budynek szkoły średniej, projekt musiał obejmować tradycyjne sale lekcyjne oraz strefy socjalne i edukacyjne na planie otwartym, które umacniałyby w uczniach poczucie samodzielności i dojrzałości. Ostatecznie projekt obejmował trzykondygnacyjny budynek z dwoma skrzydłami sal lekcyjnych, które rozmieszczone są wokół zwężającego się centralnego rdzenia, co zapewniło dostęp światła dziennego w środkowej części budynku i umożliwiło zaaranżowanie otwartych stref do nauki oraz przepływ osób.

Wydzielenie stref otwartych

– Na różnych kondygnacjach budynku może przebywać jednocześnie aż 700 uczniów, dlatego ważne było, aby strategia akustyczna została opracowana w taki sposób, aby zachować odrębność poszczególnych stref otwartych, niezależnie od liczby przebywających w nich osób. Należało uwzględnić dwie kluczowe strefy na planie otwartym, które wydzielono po przeciwległych końcach budynku. Trzykondygnacyjne atrium wejściowe zaprojektowano jako tętniącą życiem przestrzeń socjalną, na terenie której znajduje się recepcja, kawiarnia oraz przestrzeń dla osób wychodzących ze stołówki i audytorium. Zgodnie z założeniem miało to być miejsce, w którym zawsze panuje ruch i ożywiona atmosfera, ale ze względu na bliskie sąsiedztwo centrum zasobów edukacyjnych i głównych sal lekcyjnych konieczna była odpowiednia kontrola poziomu hałasu w tej strefie.

Kontrolowane parametry akustyczne w strefach do samodzielnej nauki

– Druga przestrzeń atrialna, która znajduje się w głębi budynku, obejmuje strefy do samodzielnej nauki i główne szlaki przepływu osób, dlatego ważne było, aby warunki akustyczne panujące w tej strefie można było staranniej kontrolować, by ograniczyć hałas. W przypadku obu powierzchni wyznaczyliśmy strefy, w których zastosowano sufit podwieszany Gedina A w głównych miejscach generujących hałas w połączeniu z panelami ściennymi Akusto, co pozwoliło je wyciszyć.

Oprócz powierzchni otwartych, kilka innych pomieszczeń w budynku również wymagało odpowiednich rozwiązań akustycznych. Główny korytarz wykorzystywany jest jako miejsce przemówień i koncertów, w związku z czym zaproponowano panele ścienne Akusto, które pomagają zmniejszyć natężenie dźwięku w pomieszczeniu, zapewniając zrozumiałość mowy zarówno z nagłośnieniem, jak i bez. W pozostałych hałaśliwych pomieszczeniach – stołówce i centrum zasobów edukacyjnych, zastosowano wolnowiszące panele akustyczne Solo Rectangle, które pochłaniają panujący w nich hałas. W salach lekcyjnych wykorzystano natomiast płyty sufitowe Gedina E do kontroli pogłosu, aby zapewnić zrozumiałość mowy.

"Ecophon wyróżnia się wysoką jakością produktów i zróżnicowanym asortymentem. Pracownicy udzielili nam cennego wsparcia na całym etapie specyfikacji, obejmującego doradztwo w kwestii wyboru odpowiednich produktów oraz pomoc podczas sporządzania specyfikacji technicznej."

Maurice Garnett, biuro architektoniczne Ainsley Gommon Architects

Poznanie akustyki obiektu to klucz do sukcesu

– Ecophon posiada odpowiednie produkty spełniające wszystkie wymogi projektu budynku Coleg Cambria – wyjaśnia Martina Keogh. – Jednym z nich było wykorzystanie materiałów British Gypsum, dzięki czemu byliśmy w stanie przygotować bardziej kompletną ofertę umożliwiającą spełnienie wymogów normy BB93. Dzięki ścisłej współpracy ze wszystkimi interesariuszami przyczyniliśmy się do realizacji tego wyjątkowego projektu z zachowaniem wysokich standardów wykonawcy, firmy Wynne Construction.

Od początku bardzo dobrze pracowało nam się także z doświadczonym akustykiem i z zespołem, który rozumie, jak ważne znaczenie ma akustyka. Był to klucz do sukcesu w tym projekcie. Produkty Ecophon pomagają uzyskać punkty BREEAM za realizację projektu budowlanego zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. W przypadku tej inwestycji ocena BREEAM będzie znakomita.

Skontaktuj się z nami

Biuro Ecophon

ul. Cybernetyki 9; 02-677 Warszawa

tel.: 22 567 14 83

mail: info.ecophon@saint-gobain.com

Administratorem Twoich danych jest Saint-Gobain Construction Products Polska sp. z o.o. KLIKNIJ i dowiedz się więcej o ochronie Twoich danych.

Więcej inspiracji

Zobacz inne, interesujące zdjęcia z produktami Ecophon. 

Pokaż mi

Skontaktuj się z nami

Biuro Ecophon

ul. Cybernetyki 9; 02-677 Warszawa

tel.: 22 567 14 83

mail: info.ecophon@saint-gobain.com

Administratorem Twoich danych jest Saint-Gobain Construction Products Polska sp. z o.o. KLIKNIJ i dowiedz się więcej o ochronie Twoich danych.