Sufity akustyczne ECOPHON / Inspiracje / Schmidt + Clemens GmbH Canteen - DE

Schmidt + Clemens GmbH & Co. KG Canteen - DE

Produkty:

Kraj/miasto:  Niemcyy/Lindlar
Architekt: Architekturbüro Salberg
Wykonawca suchej zabudowy: Bohle Innenausbau GmbH & Co. KG
Fotograf: Hans Georg Esch

Zaangażowanie i pomysłowość – to właśnie za sprawą tych czynników udało się przemienić pustą halę produkcyjną w atrakcyjną firmową stołówkę dla pracowników zakładu produkującego wyroby ze stali nierdzewnej Schmidt + Clemens w Lindlar. Dzięki przemyślanemu planowaniu przestrzennemu oraz projektowi oświetlenia i sufitu stołówka stała się popularnym miejscem spotkań i centrum życia towarzyskiego zarówno dla pracowników zakładu, jak i dla gości.

Dawna hala produkcyjna przekształcona w atrakcyjne miejsce spotkań dla 600 pracowników

Schmidt + Clemens to światowy lider w produkcji wyrobów ze stali nierdzewnej dla przemysłu petrochemicznego. Dawna hala produkcyjna w sercu imponującej siedziby spółki w Lindlar została gruntownie odnowiona i zaadaptowana na wszechstronne centrum spotkań dla 600 pracowników i gości odwiedzających zakład. Struktura budynku o 130-letniej historii była warta zachowania, ale zagospodarowanie wnętrz, oświetlenie i akustyka przestrzenna wymagały indywidualnie zaprojektowanych rozwiązań.

Większa powierzchnia dzięki antresoli w stylu galerii

Architekt Gabriele Salberg stworzyła projekt zagospodarowania długiej i wąskiej powierzchni, szerokiej na zaledwie 7 m, ale wysokiej na aż 12 m, który zakładał budowę dwupoziomowej struktury, z antresolą w stylu galerii. W ten sposób udało się zwiększyć powierzchnię podłogi, zachowując jednocześnie przestronność wnętrza. O dawnym przeznaczeniu pomieszczenia ma przypominać zabytkowy żuraw warsztatowy, który symbolizuje też konstruktywny dialog między przeszłością a przyszłością.

Komfortowe warunki za sprawą wydajnego oświetlenia i sufitu akustycznego

Dzięki przeszkleniom o dużej powierzchni, które zastąpiły niewielkie okna przemysłowe, do pomieszczenia wpada dużo naturalnego światła. Wydajny projekt oświetlenia dodatkowo potęguje wrażenie otwartej, przewiewnej przestrzeni. Zastosowanie akustycznych paneli sufitowych Master SQ umożliwiło pokrycie wysokiego sufitu warstwą pochłaniającą dźwięki.

„Panele sufitowe zostały zamontowane z użyciem zaprawy klejowej, dzięki czemu udało nam się zachować pełną wysokość pomieszczenia i nie musieliśmy uciekać się do zastosowania sufitu podwieszanego, który ograniczałby przestrzeń”.
Gabriele Salberg, architekt

Ostatecznym celem było osiągnięcie zamierzonych efektów wizualnych i akustycznych oraz stworzenie przyjaznej i przyciągającej klientów atmosfery.

„Nowa stołówka powinna być miejscem sprzyjającym komunikacji. Zależało nam na stworzeniu luźnej atmosfery, która zachęci gości do wymiany pomysłów i doświadczeń”.
Jan Kümmel, dyrektor handlowy w Schmidt + Clemens GmbH & Co. KG

Cel ten udało się w pełni zrealizować. Nowa stołówka dysponuje rozmieszczonymi na dwóch poziomach miejscami dla ponad 100 osób. Na parterze zlokalizowana jest otwarta kuchnia, kawiarnia i jedna ze stref dla gości. Pozostałe miejsca siedzące znajdują się na antresoli, gdzie można również podziwiać wystawę zdjęć ukazujących bogatą historię grupy Schmidt + Clemens.

Miejsce na posiłek i relaks

Dawna hala produkcyjna stanowi obecnie centralny punkt na terenie zakładu i pełni rolę nie tylko stołówki, ale również popularnego miejsca spotkań. Dzięki wydłużonym godzinom otwarcia, stołówka jest czynna w dni robocze w godzinach 8.00–18.00. Ciepłe posiłki są serwowane w porze obiadu i kolacji, a kawa, napoje i przekąski są dostępne przez cały dzień. Wkrótce po otwarciu liczba klientów wzrosła ponad dwukrotnie – obiekt chętnie odwiedzają osoby pragnące odpocząć i nabrać nowej energii.

Pomieszczenie jest również często wykorzystywane do organizacji spotkań i dyskusji. Architektura wnętrza i wydajne oświetlenie oraz akustyka sprawdzają się doskonale, przyczyniając się do podniesienia zadowolenia pracowników i kreując wizerunek firmy Schmidt + Clemens jako atrakcyjnego pracodawcy – jak przystało na światowego lidera w swojej branży.

Skontaktuj się z nami

Biuro Ecophon

ul. Cybernetyki 9; 02-677 Warszawa

tel.: 22 567 14 83

mail: info.ecophon@saint-gobain.com

Administratorem Twoich danych jest Saint-Gobain Construction Products Polska sp. z o.o. KLIKNIJ i dowiedz się więcej o ochronie Twoich danych.

Skontaktuj się z nami

Biuro Ecophon

ul. Cybernetyki 9; 02-677 Warszawa

tel.: 22 567 14 83

mail: info.ecophon@saint-gobain.com

Administratorem Twoich danych jest Saint-Gobain Construction Products Polska sp. z o.o. KLIKNIJ i dowiedz się więcej o ochronie Twoich danych.