Innowacyjność po sam sufit

 

Globalna firma logistyczna KUEHNE + NAGEL zbiera gromkie brawa za nowe Centrum Innowacjii Rozwoju w miejscowości Utrecht (Holandia). Jednymz priorytetów projektantówbyło stworzenie optymalnego środowiska akustycznego.

 

Inspirująca przestrzeń

Nowa siedziba firmy Kuehne + Nagel w Utrechcie znajduje się w miejscu, w którym wcześniej swoją siedzibę miał producent kawy i herbaty, firma Douwe Egberts. Czwarte piętro miało spełniać wiele rozmaitych funkcji. Plan zakładał stworzenie inspirującej przestrzeni, przeznaczonej do szkolenia personelu, prowadzenia spotkań i przyjmowania klientów.

Pierwsze szkice architekta zostały jednak odrzucone przez dewelopera. „To był zbyt tradycyjny projekt” – mówi Paul van der Heijden.„Opierał się na aranżacji wielkoprzestrzennej, przystosowanej do elastycznej organizacji pracy. Poza tym, wiele powierzchni przeznaczonych do prowadzenia szkoleń i konferencji znajdowało się zbyt daleko od centralnego korytarza. Ogólnie rzecz biorąc, wyglądało to zbyt szablonowo”.

   

 

Na temat Kuehne + Nagel

Globalna firma logistyczna zarządza ponad 7 milionami metrów kwadratowych powierzchni magazynowej w 100 krajach. Zatrudnia 2700 osób w 23 lokalizacjach w Holandii.

 

   


Kontakt wzrokowy

Kuehne + Nagel zaprosiła więc do współpracy projektanta wnętrz, Jacco Bregonje. Jego pomysły od razu wzbudziły zainteresowanie firmy. W efekcie powstała duża, otwarta recepcja oraz strefa prezentacji, przedzielona wygiętą przegrodą, oddzielającą przestrzeń prywatną od publicznej. Przepierzenie posiada kilka przeszkleń, które zapewniają kontakt wzrokowy pomiędzy osobami przebywającymi po obu stronach. Aranżacja pomieszczenia jest prosta i nowoczesna, jednym z jej atrybutów są białe ściany, które mogą służyć jako tablice magnetyczne lub tablice do pisania. Kanapy w strefie recepcyjnej, otwarty kominek, telewizory oraz drewniana podłoga sprawiają, że panuje tu iście domowa atmosfera.


Inspirujące wykończenie

„Efektem naszej pracy jest wyjątkowa przestrzeń, która znakomicie nadaje się do ugoszczenia naszych klientów filiżanką kawy lub kieliszkiem wina” – mówi Paul van der Heijden. „Z technicznego punktu widzenia wszystko tutaj jest z najwyższej półki: ekran dotykowy do sterowania oświetleniem w każdej ze stref, odrębny dla każdej powierzchni system klimatyzacji oraz wielki ekran do prowadzenia prezentacji i kursów szkoleniowych. Wyświetlacze informujące o rezerwacji przestrzeni pracy są zintegrowane z Outlookiem. Zadbano też o wiele innych zachwycających gadżetów, jak np.: drukarka 3D, dron czy okulary 3D pozwalające pracownikom odbyć wirtualną podróż po świecie najnowszych innowacji”.


Optymalna akustyka

Wiele uwagi poświęcono stworzeniu optymalnego środowiska akustycznego, które jest niezmiernie ważnym czynnikiem, biorąc pod uwagę setki realizowanych tu kursów szkoleniowych i spotkań. Możliwość słyszenia siebie nawzajem jest bowiem w tego typu miejscach sprawą niebagatelną. Przy dobrej akustyce pracownicy wykazują większą koncentrację i są mniej zmęczeni.

Kuehne + Nagel poprosiła firmę Ecophon o przedstawienie kilku koncepcji. Ostatecznie, w przestrzeniach zaadaptowanych pod prowadzenie konferencji i prezentacji zainstalowano specjalne panele sufitowe, łączące doskonałą dźwiękochłonność z walorami estetycznymi w postaci oświetlenia LED. Panele zostały podwieszone w postaci wysp sufitowych, pomiędzy którymi widać okablowanie i orurowanie budynku. „Nadanie pomieszczeniu industrialnego oblicza odzwierciedla w pewnym sensie charakter firmy logistycznej” – uważa Paul van der Heijden. 

Sufit przestrzeni publicznej został wyposażony w system  Ecophon Master™ Matrix. Jest to system nadający się znakomicie do pomieszczeń, w których wskazane jest zwarte pokrycie sufitu, ale instalacja od ściany do ściany jest niepożądana lub niemożliwa do wykonania. 

Paul van der Heijden podsumowuje swoją wypowiedź: „Jesteśmy bardzo zadowoleni z efektu. Warunki akustyczne są idealne. Wszyscy są pełni entuzjazmu. Fakt, że wszystkie przestrzenie są nieustannie zajęte, mówi sam za siebie."

 

Obejrzyj video - tworzenie komfortu akustycznego w K + N

 

 

Tekst: Aliëtte Jonkers
Fotograf: Ingredient Media

 

Ten artykuł pochodzi z magazynu ECO for Sustainable Design – edycja dotycząca pomieszczeń biurowych.  Jeżeli artykuł Cię zainteresował i chcesz przeczytać pozostałetutaj możesz czytać magazyn online lub pobrać aplikację na iPad oraz tablet z Androidem     

Skontaktuj się z nami

Magda Szubert

Concept Development Manager - Office environments

Tel. +48 602 421 100

E-mail: magda.szubert@saint-gobain.com

 

Unikalny, "pływający" sufit. Odkryj możliwości, jaki daje Master Matrix.

Dowiedz się więcej

Skontaktuj się z nami

Magda Szubert

Concept Development Manager - Office environments

Tel. +48 602 421 100

E-mail: magda.szubert@saint-gobain.com