... / Powiązane informacje / Studium przypadku / Sala sportowa przy Zespole Szkół w Pilicy

Sala sportowa przy Zespole Szkół w Pilicy

Produkty

Stan przed adaptacją akustyczną

Sala sportowa przy Zespole Szkół w Pilicy, została wybudowana kilkanaście lat temu według oryginalnego, niesztampowego projektu. Starannie utrzymany obiekt wciąż wygląda bardzo dobrze, ale dopiero od niedawna również bardzo dobrze brzmi. Projekt budowlany sali nie uwzględniał akustyki wnętrz, o czym bardzo szybko przekonali się użytkownicy.

Wnętrze sali sportowej połączone z dwukondygnacyjnym korytarzem za trybunami wykończone zostało twardymi materiałami: tynk, szkło, płyty gipsowo-kartonowe, cegła klinkierowa, podłoga sportowa i terakota. Skutkiem takiego wykończenia był długi, prawie sześciosekundowy czas pogłosu, który skutecznie utrudniał komunikację słowną.

W pustym, cichym pomieszczeniu, dwie osoby były w stanie ze sobą rozmawiać jedynie do odległości około trzech, czterech metrów. Komunikację przy większym dystansie skutecznie uniemożliwiał silny pogłos, a jeszcze gorzej było w trakcie zajęć, kiedy dochodził towarzyszący im hałas. Nie sprawdzało się także nagłośnienie, a już o organizacji koncertów można było zapomnieć.

Wymiary sali 30,0 m x 19,75 m.

Kubatura 6.500 m3 (razem z przyległym korytarzem 8.150 m3)

Sala przed adaptacją akustyczną (2009 r.)

 Obejrzyj filmik >>>

 

Adaptacja akustyczna

Dyrekcja szkoły przez kilka lat zabiegała w gminie o przyznanie środków na adaptację akustyczną sali sportowej. W końcu, w 2017 roku udało się: zainstalowano panele dźwiękochłonne na dachu hali, na obu ścianach szczytowych, a także na suficie przyległego korytarza.

Na suficie sali, bezpośrednio do podsufitki z płyt gipsowo-kartonowych zainstalowano panele Ecophon Super G A XL o grubości 35 mm. Pokryły one ok. 70 % powierzchni dachu (417 m2).

Na ścianach szczytowych zainstalowano panele ścienne Akusto Wall A Super G w ilości 2 x 47 m2. Panele ścienne zostały zainstalowane dosyć wysoko (od wysokości ok. 4,0 m), ale wynikało to z istniejącego wykończenia ścian, do którego należało się dopasować. Niekorzystne odbicia dźwięku od ścian szczytowych poniżej tej wysokości są nieco ograniczone przez drabinki gimnastyczne oraz okładzinę z licówki klinkierowej.

Dodatkowo na przylegającym do sali korytarzu zainstalowano sufity dźwiękochłonne Ecophon Advantage A.

Pozwoliło to na czterokrotne skrócenie czasu pogłosu - do ok. 1,5 sekundy – czyli do maksymalnego dopuszczalnego poziomu określonego w PN-B-02151-4:2015-06. Okazało się nagle, że można bez problemu się porozumieć przez całą długość sali sportowej, a nagłośnienie działa doskonale, tak w czasie akademii szkolnych, jak i zawodów czy koncertów. Sala „do zajęć WF” stała się prawdziwą wielofunkcyjną salą sportową.

Sala po adaptacji akustycznej (2017 r.)

Obejrzyj filmik >>>

 

Zadaj pytanie autorowi >>>

Skontaktuj się z nami

 

 

 

 

 

 


Mikołaj Jarosz

Concept Developer Education/ Specjalista ds. Akustyki

Tel. +48 602 421 104

E-mail: mikolaj.jarosz@saint-gobain.com 

     

Hale sportowe

Poznaj odporne na uderzenia akustyczne systemy Ecophon do hal sporotwych. 

Dowiedz się więcej

Skontaktuj się z nami

 

 

 

 

 

 


Mikołaj Jarosz

Concept Developer Education/ Specjalista ds. Akustyki

Tel. +48 602 421 104

E-mail: mikolaj.jarosz@saint-gobain.com