Franse school zet een nieuwe standaard voor leeromgevingen

Een belangrijk pedagogisch idee van het zesde leerjaar van de Franse privéschool Saint-André Sainte-Marie, STAM, is het ontwikkelen en aanmoedigen van welsprekendheid van leerlingen. Dus toen de school in 2019 werd opgericht, was deze sterk gericht op akoestiek en om de best mogelijke spraakomstandigheden te bieden in een mix van ruimtes voor zowel interactie als concentratie.

Onderzoek/Case studies Onderwijs

De privéschool Saint-André Sainte-Marie, in de stad Saint-André de Cubzac in de buurt van Bordeaux, telt 1.880 leerlingen in 41 klassen, .De zesde klas college, of lycée in het Frans, heeft drie niveaus met elk twee klassen, voor een totaal van 179 studenten.

De school is in 2016 begonnen met het bouwen van een zesde klas college. Het educatieve project werd gedefinieerd rond een innovatief en ambitieus thema van ondernemerschap, als antwoord op de constante veranderingen van generaties en zakelijke verwachtingen. Een belangrijk onderdeel van het thema is welsprekendheid - en dit heeft de standaard van de school bepaald.

Het Learning Resource Center is een gemeenschappelijke ruimte voor zowel studenten als medewerkers, ontworpen om na te denken, te lezen, te leren, te ontspannen, in kleine groepen te vergaderen en informatie te zoeken op allerlei soorten media.

De klaslokalen zijn uitgerust met mobiel meubilair, om het leren aan te passen en de afwisseling van individueel en groepswerk mogelijk te maken.

Een mix van verschillende ruimtes

Het college voorziet een nieuw concept van leerruimtes, met een mix van vergaderzalen, open ruimtes en klaslokalen uitgerust met mobiel meubilair en verplaatsbare scheidingswanden:

* The Hall of Eloquence: een entree van 120 vierkante meter. Een ruimte om te verwelkomen, info uit te wisselen en te delen.

* Het Learning Resource Center: een gemeenschappelijke ruimte voor zowel studenten als medewerkers. Gelegen in het hart van de school, is het een plek om te wonen, werken en kennis uit te wisselen. Het interieur is geïnspireerd op kantooractiviteiten gebaseerde ontwerpen, waardoor de studenten alleen, in paren of in groepen kunnen werken. De ruimte is speciaal ontworpen om na te denken, te lezen, te leren, te ontspannen, in kleine groepen te vergaderen en informatie te zoeken via alle soorten media.

* De conferentiezaal: 164 zitplaatsen in een amfitheater met hoogwaardige projectieapparatuur.

* Klaslokalen en gemeenschappelijke ruimtes, uitgerust met mobiel meubilair, om het leren flexibel te maken en de afwisseling van individueel en groepswerk mogelijk te maken.

* Twee binnenplaatsen: één ervan is begroeid om een ​​ruimte te creëren, met grote bomen die natuurlijke schaduwplekken bieden.

format_quote

Hoe comfortabeler de leerlingen zich voelen, hoe rustiger ze zijn en hoe meer ze gehoord worden. Hierdoor alleen al kan dit project als een succes worden beschouwd.

Focus op welzijn

Toen het project vier jaar geleden net van start ging, werd de leerlingen van de middelbare school gevraagd wat voor soort zesde klas ze zouden willen.

“Alle antwoorden waren gericht op welzijn”, zegt Isabelle Porcheron, hoofdonderwijzeres en coördinator van het STAM.

Het doel van het project was dan ook gericht op welzijn en comfort en dat de studenten zouden willen blijven in plaats van vertrekken zodra de beltoon klinkt.

“Hoe comfortabeler de studenten zich voelen, hoe rustiger ze zijn en hoe meer er naar hen wordt geluisterd. Dit project mag dan ook als een succes worden beschouwd”, zegt Isabelle Porcheron.

Ze is zeer tevreden over zowel de Hall of Eloquence als de conferentiezaal.

“In de Hall of Eloquence kunnen jongeren zich uitspreken over een onderwerp dat ze willen delen. En deze zaal leent zich echt perfect voor deze delicate oefening van spreken in het openbaar”, zegt ze en voegt eraan toe:

“De conferentiezaal is belangrijk voor uitwisseling en interactie met de professionele buitenwereld. Zelf spreek ik regelmatig in de conferentiezaal. Er is een onmiskenbaar akoestisch comfort. We hebben ook veel feedback gekregen van professionele sprekers, dat het opmerkelijk is dat ze hun stem niet harder hoeven te verheffen dan in een gewone kamer.”

The Hall of Eloquence, een entree van 120 vierkante meter. Een ruimte om te verwelkomen, info uit te wisselen en te delen.

De conferentiezaal, 164 zitplaatsen in een amfitheater met hoogwaardige projectieapparatuur en uitstekend akoestisch comfort.

 

Meer als een kantoor

Caroline Zaruba hoofd van Zaruba Architects, die de opdracht kreeg om de nieuwe school te ontwerpen.

”Het doel was om een ​​gebouw te ontwerpen dat niet als een gewone zesde klas zou zijn, maar meer als een klein bedrijf, waar studenten veel zelfstandiger zouden zijn ten opzichte van het pand en hun manier van werken. Het project draaide dus om het Learning Resource Center, dat zowel een doorvoer- als een werkgebied is.”

Het was natuurlijk een uitdaging om in deze flexibele en deels uitgestrekte ruimtes een goede akoestische omgeving te creëren. Maar de ambities waren hoog. Hierdoor doen zowel geluidsabsorbers in het plafond als hangelementen en wandabsorbers hun werk.

“Vanaf het begin van onze projecten werken we altijd aan akoestiek. We wisten dat het een uitdaging zou zijn, vooral in het Learning Resource Center, dat veel glazen oppervlakken en dubbele oriëntatie heeft. Maar we zijn erin geslaagd de juiste absorberende oplossingen te vinden”, zegt Caroline Zaruba.

Een kantine om te eten, te rusten en te kletsen

Een andere uitdagende ruimte, zoals in elke school, was de kantine. Hier zijn de geluiden scherper  en is het aantal mensen per vierkante meter soms meer dan in een klaslokaal. Uit een onderzoek van Franse scholen door Opinion Way uit januari 2021 blijkt dat maar liefst 89 procent van de leerlingen hun kantine te rumoerig vindt.

“Het is inderdaad een plek waar we geacht worden uit te rusten en met vrienden te kletsen, dus de akoestiek is erg belangrijk”, benadrukt Caroline Zaruba.

De projectgroep lijkt daarin te zijn geslaagd. De kantinechef, Éric Kuhn, hoeft zijn stem niet te verheffen om gehoord te worden in de kantine.

“We zijn minder gestrest omdat er veel minder lawaai is en het is veel prettiger om in deze omstandigheden te werken. Studenten blijven hier zelfs vaak langer dan nodig en nemen de tijd voor hun maaltijden”, zegt hij.

In het algemeen zijn hier de geluiden scherper en is het aantal mensen per vierkante meter soms meer dan in een klaslokaal.

Meer verontrustende cijfers

Uit het onderzoek van Opinion Way komen ook meer verontrustende cijfers:

  • 86 procent van de leerlingen heeft last van geluidsoverlast op school.
  • 64 procent van de studenten heeft wel eens hoofdpijn door het lawaai.
  • 45 procent van de leerlingen zou de leraar graag beter horen, ongeacht hun plaats in de klas.

Hij geniet meer van het lesgeven

“Als ik deze cijfers zie, begrijp ik dat lawaai een impact heeft op de concentratie van leerlingen”, zegt Guillaume Bègue, docent economische en sociale wetenschappen.

format_quote

Dankzij de akoestische kwaliteit begrijpen de leerlingen alles beter. Op mijn beurt geniet ik meer van het lesgeven, omdat ik mijn stem niet hoef te verheffen om begrepen te worden.

In het STAM voelt hij zich veel rustiger en meer ontspannen bij het lesgeven.

“Ik heb op drie andere scholen lesgegeven en ik merkte meteen het verschil. In de huidige klaslokalen hoef ik niet meer zoveel moeite te doen als voorheen om te praten of gehoord te worden.

Door de akoestische kwaliteit begrijpen de leerlingen het beter. Op mijn beurt geniet ik meer van het lesgeven, omdat ik mijn stem niet hoef te verheffen om begrepen te worden.”

Léa, studente in een van de klassen van het zesde leerjaar, is ook tevreden en bevestigt de ervaring van de leraar.

“Waar ik ook zit – op de voorste, achterste of middelste rij – ik hoor de stem van de docenten perfect, omdat ze hun stem niet meer hoeven te verheffen.”

 

Tekst: Lars Wirtén