Home / Inspirace / Vzdělávací centrum Post 16

Vzdělávací centrum Post 16

Projekt: Post 16 Vzdělávací, Coleg Cambria

Země/město: UK / Deeside

Architekt: Sarah Davies, Ainsley Gommon Architects

Hlavní dodavatel: Wynne Construction

Dodavatel stropní montáže: Ombler Williams

Akustický konzultant: Waterman Group, Manchester

Fotograf: Faraday Fotographic Ltd

Rok zhotovení: 2016

Velikost projektu: 3000 

Post 16 Education Centre Coleg Cambria ExteriorColeg Cambria je zbrusu nové sídlo střední školy pro děti od 16-19 let, kde se připravují na zkoušky na vysokou školu. Škola poprvé otevřela pro 700 nových žáků ve městě Deeside v září 2016. Ve škole se nachází vzdušná recepce, rozlehlá přednášková hala, místnost pro představení a terasa, kde se konají různá hudební vystoupení. Škola má také výukové centrum; neformální prostory, kde se studenti učí; galerii, centrum výpočetní techniky mac a další prostory vyhrazené vědě nebo umění. Budova má moderní, majestátný design. Výstavba budovy stála celých £14.6m (500 mil. Kč) a jedná se primárně o místo pro výuku. Stěžejní tedy bylo vytvořit optimální podmínky pro vzdělávání a proto byla kvalita akustiky prioritou již od začátku stavby.

Výzvu z hlediska akustického řešení představovaly různorodé místnosti - velká otevřená atria kombinována s menšími oddělenými prostory a zároveň flexibilními místnostmi pro výuku. Celý koncept musí být řešen na počátku plánu výstavby. Naštěstí tým třípodlažní střední školy přizval ke spolupráci Ecophon již ve fázi návrhu. 

Návrh splňuje stavební nařízení BB93 vztahující se na akustiku ve školách

Martin Keogh z Ecophonu popsal další výzvy, které vyvstaly při řešení projektu: Navrhli jsme akustický strop a stěnové podhledy v souladu se strategií firmy Waterman, která působí jako akustický konzultant, a akustickým standardem BB93 speciálně pro školy. Někdy bývá obtížné navrhnout řešení tak, aby odpovídalo všem požadavkům a zároveň se vešlo do těsného rozpočtu, což je u vzdělávacích institucí běžný jev. To často komplikuje i fakt, že klient má přesnou představu o finální vizuální podobě projektu.

Architektonické studio Ainsley Gommon spolupracovalo s realizačním týmem školy na návrhu vhodného ubytování pro studenty a splnili přání klienta. Maurice Garnett, technik v oboru architektury v Ainsley Gommon, popisuje projekt detailněji: Co se týká nového návrhu školní budovy, základní představa obsahovala tradiční učebny a také otevřené prostory, které umožňují setkávání s ostatními studenty i vyučujícími. Studenti zároveň mají prostor pro odpočinek i studium. Základní koncept byl, že takto pojaté prostředí probouzí ve studentech pocit nezávislosti a vyzrálosti. Návrh se proměnil ve třípatrovou budovu se dvěma křídly učeben, které jsou situovány kolem proskleného středu, což umožňuje přístup denního světla do centra budovy.

Efektivní otevřené prostory

V budově se vyskytuje až 700 studentů v jeden moment na různých patrech v budově, takže bylo nutné vymyslet akustické řešení, které bude funkční. Klíčové byly zejména dva otevřené prostory na opačných koncích budovy. Třípodlažní vstupní atrium bylo myšleno jako pulsující prostor na setkávání, kde je umístěna i recepce, kavárna, jídelna a výukové prostory. Prostor byl navržený jako živoucí organismus. Blízkost výukového centra a klíčových učeben však znamenala zejména nutnost vyřešit otázku potenciálního hluku.

Akustika v místech určených pro samostudium

Druhý prostor v atriu zahrnuje místa určená pro samostudium a zároveň chodby, po kterých studenti často chodí. Akustické řešení tedy mělo hlavně omezit hluk na nižších frekvencích.  V obou místnostech byl doporučen výrobek Gedina A od Ecophonu společně s Akusto Wall panely.

Stejně jako otevřené prostory, některé další místnosti bylo náročné akusticky ošetřit. Hlavní hala je využívána pro hudební i řečnická vystoupení a Akusto Wall panely zde byly instalovány, aby snížily hluk v místnosti, ale zároveň neovlivňovaly srozumitelnost řeči. Jídelna a výukové centrum byla místa s vysokou předpokládanou úrovní hluku, a tudíž vyžadovaly instalaci pohltivých závěsných prvků Solo Rectangle. Ve standardních učebnách byly použity stropní podhledy Gedina E, aby byl omezen hluk ve třídě a zároveň se zlepšila srozumitelnost řeči.

„Vybrali jsme si Ecophon, protože mají velice kvalitní výrobky a rozmanitou produktovou řadu. Během návrhu řešení nám poskytli podporu a cenné rady ohledně vlastností produktů a pomohli nám s formulováním NBS specifikace.

Maurice Garnett, architekti Ainsley Gommon

Porozumění akustice je klíčové

Martin Keogh: Produkty Ecophon jsme kombinovali s materiály Gypsum od Saint-Gobainu, abychom lépe splnili stavební nařízení BB93. Všichni jsme pracovali společně, abychom vytvořili jedinečný projekt i pro tak náročného klienta s vysokými standardy jako je stavební firma Wynne.

Zároveň bylo skvělé pracovat již od počátku s informovaným akustikem a s celým týmem, který akustice rozumí. Nakonec to bylo i klíčové pro úspěch projektu. Výrobky Ecophon totiž mohou pomoci v získání kreditů certifikace BREEAM za udržitelnost a střední škola aspirovala na excelentní hodnocení BREEAM.

Kontaktujte nás

Kancelář Ecophon

Smrčkova 2485/4 (budova DOCK II)

180 00 Praha 8

Telefon: +420 220 406 580

 

Kancelář Ecophon Slovensko

Stará Vajnorská 139

831 04 Bratislava

Telefon: +421 904 955 426

  

 

Ostatní reference

Zajímavé reference a případové studie se systémy Ecophon.

Více

Kontaktujte nás

Kancelář Ecophon

Smrčkova 2485/4 (budova DOCK II)

180 00 Praha 8

Telefon: +420 220 406 580

 

Kancelář Ecophon Slovensko

Stará Vajnorská 139

831 04 Bratislava

Telefon: +421 904 955 426