Kauhava Skolecenter

De moderne læringsmiljøer på Kauhavas Skolecenter, som åbnede i september 2020, rummer også fritidsfaciliteter for hele byen. Ecophons akustikløsninger sikrer et akustisk miljø, som fungerer godt for både skoleelever og aftenbrugere.

Research/Case studier Uddannelse Gangarealer og pauseområder Auditorier Sportshaller Kantiner Klasselokaler

Diskussioner om hvorvidt gamle skoler skal renoveres eller rives ned for at give plads til nybyggeri, finder for øjeblikket sted i hele Finland. I Kauhava,  der ligger i det sydlige Ostrobothnia, blev det besluttet, at den gamle skole, der havde en række indendørs problemer, skulle rives ned for at give plads til nye faciliteter.

Planlægningen af Kauhava Skolecenter startede tilbage i 2015 med et budget på ca. 20 millioner Euro. Lokalerne på ca. 9.000 kvadratmeter har moderne læringsmiljøer med plads til 800 elever, fra første klasse til gymnasiet.

“De forskellige aldersgrupper er delvist placeret i deres egne afdelinger, som hver har egen indgang. Fællesarealerne, som anvendes af alle, f.eks. spisesalen, auditoriet, samt klasselokaler til teknologi og hjemkundskab, er placeret i midten af bygningen,” forklarer byggeplanlæggeren Jorma Keskikiikonen fra arkitekt- og ingeniørvirksomheden Motiivi Oy.

Om aftenen ændrer bygningen sig til et multifunktionelt sted med musik- og voksenundervisningsaktiviteter. Lokalerne er desuden designet med tanke på rekreative behov.

Lydabsorption til klasselokalerne blev håndteret med et perfekt monteret loft samt akustikpaneler på væggene.

Et gråt akustikloft blev monteret i teknologilokalerne. Det anvendte produkt er  Ecophon Master A i farven Silver Stone.

Den nye sportshal lokker alle slags brugere til at komme i gang med at bevæge sig! Ved planlægningen af lokalerne blev elevernes og fritidsbrugernes ønsker taget med i betragtning, hvilket førte til installation af redskaber, som f.eks. en 10 meter høj klatrevæg.

“Vi deler kunstundervisningslokaler, auditoriet og sportshallen med vores aftenbrugere, for blot at nævne nogle få. Skolegården er også designet med en bred brugerbase for øje: sportspladsen og -banerne og de udendørs legeredskaber benyttes af både vores elever og fritidsudøvere,” forklarer rektor Ville Vihla.

Lad os mødes i kantinen! En imponerende kantine fungerer som skolens hjerte, hvor de små grupperum og lobbyen på anden sal åbner ud mod det store rum.

Der er taget højde for akustik på hele skolen. Dette lokale har ikke blot et akustikloft, men også Ecophons Master SQ-paneler, der hænger på den øverste del af væggene, - det forbedrer akustikken i lokalet endnu mere.

Tilpasningsevne og alsidighed

Ved planlægningen af det nye skolecenters lokaler og områder var fleksibilitet og alsidighed de vigtigste udgangspunkter. Områderne skulle være nemme at tilpasse til undervisningsbrug og fritidsaktiviteter.

“Vores primære fokus var at finde to formål for hvert lokale. For eksempel kan auditoriet anvendes til både studentereksamen og mindre koncerter,” fortæller Keskikiikonen.

Helt op til 1.000 indbyggere i Kauhava kan studere, arbejde og engagere sig i fritidsaktiviteter under samme tag på en hvilken som helst dag. I betragtning af antallet af brugere synes faciliteterne ikke at være specielt store. Imidlertid kan lokalerne tilpasses til de forskellige behov og gruppestørrelser ved f.eks. at åbne eller lukke foldevægge.

“Når vi for eksempel afholder studentereksamen, kan ikke alle være i auditoriet. Takket være de fleksible lokaler kan vi slå tre klasselokaler sammen og skabe et ekstra lokale, der er egnet til at afholde eksamen i,” siger Vihla.

Auditoriet og dets akustik er velegnet til både studentereksamener og koncerter. Siddepladsernse i auditoriet kan opdeles i to afsnit med et skillegardin, og scenens bagvæg kan åbnes ud mod kantinen efter behov.

 

Ecophons grå Master E akustikpaneler blev valgt til loftet i auditoriet.

Hvis en gruppe på et tidspunkt overstiger klasselokalets kapacitet, så har de specifikke skoleafsnit hver sit lobbyområde, der egner sig til selvstudier, gruppearbejde og åben læring.

Lokalerne blev straks sat på den første store prøve i efteråret, da skolen blev positivt overrasket over antallet af ansøgninger til gymnasiet. Tilpasningsevnen betød, at der skulle være plads til et langt større antal gymnasieelever end planlagt.

“I den forstand fungerer skolen utvivlsomt godt og vil fortsat gøre det i lang tid fremover. Uanset hvordan elevtallet eller pladsbehovet måtte ændre sig, så kan bygningen tilpasses derefter,” tilkendegiver Vihla.

Et akustikmiljø, der passer til alle brugere

Kauhava Skolecenter er en imponerende bygning med et personligt udtryk og design, der leger med både overflader og farver. Indendørsområderne anvender både dristige farver på væggene, grafisk tapet og træpaneler, der skaber en indbydende og hjemlig atmosfære.

Ecophon Focus Ez løsningen er anvendt i lobbyens loft,

og i stedet for en standard glat overflade blev pladerne monteret asymmetrisk, 

hvor den ene side falder ned under loftslinjen.

Det personlige udtryk fortsætter i akustikløsningerne. Ecophons Focus Ez løsning er anvendt i lobbyens loft, og i stedet for en standard glat overflade er panelerne monteret asymmetrisk, hvor den ene side falder ned under loftslinjen. Derudover blev Akusto vægpaneler, der normalt er monteret på vægge, anvendt på loftet i køkkenområdet og andre steder.

Et imponerende trekantet design blev skræddersyet til loftet i køkkenet med Akusto Wall paneler, der oftest anvendes på vægge.

“Akusto-panelerne i de nedhængte lofter har integrerede spotlights, og det  giver både god belysning og lysabsorption. Nogle af lokalerne har desuden akustisk designede overflader på væggene for at opnå den optimale akustik,” forklarer Keskikiikonen.

Brugerne var involveret i planlægningen af lokalerne og akustikken på et meget tidligt stadie. Især, når det drejer sig om musikundervisning, er det vigtigt, at undervisningslokalerne er velegnede og akustisk behagelige. Til sidst blev det besluttet, at lokalerne til musikundervisning skulle placeres i civilforsvarets beskyttelsesrum, som af natur har tykke vægge og god lydabsorption.

Ecophons akustikløsninger er monteret i alle klasselokaler, sportshallen, gangarealer, lobbyer og spisesale. Marko Haikka fra Sisustus-Nummi Oy var ansvarlig for montagen.

“Ud over rumplanlægning og akustikløsninger har vi også forsøgt at påvirke støjniveauet i lokalerne ved egne handlinger. For eksempel er spisepausen opdelt i 5 intervaller, så antallet af personer og støjniveauet ikke bliver for højt,” fortæller Vihla.

format_quote

Heldigvis har vi en lang række muligheder til rådighed til at løse eventuelle akustiske udfordringer. For eksempel kan vi i auditoriet sætte runde akustikplader på væggene, hvis der opstår akustikproblemer i fremtiden.

I løbet af efteråret blev der foretaget støjmålinger på Kauhava Skolecenter, og størstedelen af lokalerne klarede sig godt. Sportshallen viste sig at være et af de mere udfordrende rum, hvor støjen steg til alt for høje niveauer på tidspunkter, når hallen var oppe på fuld kapacitet. Det er tanken at udskifte  skillegardinerne for at give bedre lydisolering.

“Heldigvis har vi en lang række muligheder til rådighed til at løse eventuelle akustiske udfordringer. For eksempel kan vi i auditoriet sætte runde akustikplader på væggene, hvis der opstår akustikproblemer i fremtiden,” fastslår Keskikiikonen.

Det første skoleår i de nye lokaler fik en fantastisk start. Ifølge Vihla har lærerne, eleverne og fritidsbrugerne taget godt imod lokalerne.

“Det er et særdeles vigtigt sted for alle i Kauhava, og det har tiltrukket opmærksomhed blandt beboerne i det lokale område og kommunen. Det er dejligt at se de færdige lokaler i aktiv brug nu,” tilføjer Keskikiikonen.


Tekst: Eveliina Miettunen / Ground Communications
Fotos: Studio Juha Sarkkinen


Kauhavas nye skolecenter

  • Færdiggjort i efteråret 2020
  • Skolecentret er designet til 750 elever
  • Faciliteterne omfatter en grundskole for klasserne 0-9 samt et gymnasium
  • Bygningen har et overfladeareal på 9.000 kvadratmeter

Ecophon produkter