Patienten først på nyt finsk hospital

Da Finlands centrale sundhedsdistrikt skulle udvide hospitalet i byen Jyväskylä i stedet for at renovere og tilføje nye bygninger og afsnit til det eksisterende hospital, byggede de et nyt sammenhængende hospital med ét overordnet princip: Patienten først.

Research/Case studier Sundhedssektor

Det nye hospital i den finske by Jyväskylä med 140.000 indbyggere er det første helt nybyggede centrale hospital i Finland siden 1980’erne – konsekvent kaldet Hospital Nova.
Hospitalsprojektet er den største offentlige investering i Finland med et budget på ca. 500 mio. EUR. Det er et af de største hospitaler i Finland med et samlet gulvareal på ca. 106.800 kvadratmeter og 3.000 medarbejdere.

“Dette er en enorm opgave, der involverer stort set alle funktioner i sundhedsdistriktet. Formålet er at skabe et specialiseret sundhedsmiljø af høj kvalitet, som er sikkert og sundt for både medarbejdere og patienter”, siger Jari Ilves, projektleder for design og konstruktion hos Central Finland Health Care District.

format_quote

Under planlægningsprocessen har vi anvendt eksperter sammen med slutbrugerne. Sammen har de udviklet nye løsninger til at understøtte de processer, der er vigtige for et nyt hospital.

Personalet rokerer omkring patienten

Patienten først-princippet betyder, at patienten ikke skal flyttes rundt mere end højst nødvendigt. I stedet er designet tilpasset, så personalet arbejder og rokerer omkring patienten. På Hospital Nova arbejder akutbehandling, primær sundhedspleje, speciel sundhedspleje og sociale serviceydelser sammen som én patient-orienteret enhed.

“Under planlægningsprocessen har vi anvendt eksperter sammen med slutbrugerne. Sammen har de udviklet nye løsninger til at understøtte de processer, der er vigtige for et nyt hospital”, forklarer Jari Ilves.

Aktivitetsbaseret design til personalet

Som en konsekvens af Patienten først-princippet er der ingen dedikerede lokaler til læger og sygeplejersker. I stedet kommer personalet til patienten. Set ud fra personalets synspunkt kan man sige, at designet af arbejdsarealerne er baseret på et aktivitetsbaseret koncept. Men det arkitektoniske fokus har primært været patienterne og deres oplevelse.

“Man skal ikke føle, at man ankommer til et hospital; det er snarere en følelse af et indkøbscenter. En af de primære idéer er, at man ikke skal blive syg eller føle sig syg af at være der”, siger arkitekt Juho Pietarila fra JKMM Architects.

En rummelig og opløftende atmosfære

Det første indtryk, når man ankommer til Hospital Nova, er en rummelig lobby på 3.000 kvadratmeter med høje lofter og masser af naturligt lys, der fylder lokalet. Derudover forstærker en overraskende kunstnerisk belysning en moderne og opløftende atmosfære.

“Vi er rigtig glade for lobbyen. Den gør det nemt at orientere sig og se, hvor man skal gå hen, og den har en vis følelse af noget nyt og noget anderledes – ikke blot et almindeligt hospital”, siger Juho Pietarila.

Der anvendes masser af træ som materiale, både i møbler og vægpaneler, for at give en naturlig og sund atmosfære.

“Lyset, de naturlige materialer og følelsen af natur er vigtige elementer til at opnå et helbredende miljø.”

Akustik blev overvejet fra starten

Lobbyen består af meget hårde materialer, som f.eks. stengulv, aluminiumpaneler og trævægge. Med andre ord: en udfordring set fra et akustisk perspektiv.

“Vi var nødt til at overveje akustikken helt fra begyndelsen og involverede en akustikekspert fra starten. Ikke kun på grund af den enorme lobby. Alle lokaler og afsnit har forskellige formål og skulle tilpasses til gode akustiske forhold”, siger Juho Pietarila.

Alle nedhængte lofter i hele bygningen, 75.000 kvadratmeter, består af akustikabsorbenter. Der er også skjulte absorbenter bag trævæggene.

“Ved enkelte vægge bruger vi gardiner, der skjuler absorbenterne, således at vi opnår en virkning fra både tekstiler og paneler”, forklarer Juho Pietarila.

Fire separate afsnit i ét

Hospital Nova er opdelt i fire forskellige afsnit, som alle er adskilt fra hinanden, men stadig under samme tag. Fra bund til top er det:

  • Logistikafdeling i kælderen.
  • “Hot hospital”: akutbehandling, operation, intensivafdeling, diagnostik, analyse, etc. på de tre første etager.
  • Specialpleje og -behandling: specialister og planlagte aktiviteter.
  • Stuer: 368 enkelt-patientstuer på de øverste etager.
format_quote

Kravene til lydmiljøer på hospitaler er fastlagt ved finsk lov. Men der er mange områder på et hospital, hvor man har brug for en mere detaljeret planlægning og indretning af lydmiljøet. Vi forventer kvalitet, og Ecophons løsninger på Hospital Nova imødekommer vores krav.

Et udfordrende "hot hospital"

Afsnittet “hot hospital” har specielle krav til alle anvendte materialer.

“Vedligeholdelse er meget vigtig i sundhedsplejemiljøer. Alle absorbenter skal være nemme at rengøre og lette at åbne og fjerne. På den anden side skal de have de krævede akustiske absorptionsegenskaber og også være pæne at se på. Det var en udfordring. Men vi har fundet løsninger, der tilfredsstiller både øje og funktion. Vi anvender ca. 20 forskellige absorbenter, afhængigt af funktion og miljø.”

Disse løsninger tilfredsstiller også projektleder Jari Ilves.

“Kravene til lydmiljøer på hospitaler er fastlagt ved finsk lov. Men der er mange områder på et hospital, hvor man har brug for en mere detaljeret planlægning og indretning af lydmiljøet. Vi forventer kvalitet, og Ecophons løsninger på Hospital Nova imødekommer vores krav.”

Et ambitiøst kunstprogram

Hospital Nova-projektet tager de visuelle aspekter seriøst. Bortset fra et avanceret arkitektonisk koncept har hospitalet også et ambitiøst kunstprogram. Med inspiration fra nationalparkerne i det centrale Finland bringer programmet naturen indenfor. Nogle af kunstværkerne er integreret med bygningen.

“Vores mål er at bringe den storslåede finske natur tættere på vores patienter og personale ved hjælp af kunst”, siger projektleder Jari Ilves.

Man kan finde og nyde kunst i lobbyen, atrier, venteområder og på stuerne. På de øverste etager er temaet for kunsten en beskyttende skov. På de nederste etager er det valgte tema rislende vand.

“Kunst heler, trøster og er revaliderende. Det gør humøret bedre, giver bedre livskvalitet og er en kilde til velvære”, fastslår Jari Ilves.

 

Tekst: Lars Wirtén

Hospital Nova, Jyväskylä, Finland

  • Budget ca. 500 mio. EUR
  • Et af de største hospitaler i Finland
  • Total gulvareal ca. 106.800 kvadratmeter
  • 250 meter langt, 100 meter bredt og 40 meter højt
  • 75.000 kvadratmeter nedhængte lofter
  • 3.000 medarbejdere
  • 360 undersøgelses- og behandlingsrum
  • 24 operationsstuer
  • 368 senge på afsnittene