Kauhavan koulukeskus

Syksyllä 2020 käyttöönotetussa Kauhavan koulukeskuksessa modernit oppimisympäristöt taipuvat myös koko kylän harrastustiloiksi. Ecophonin akustiikkaratkaisut mahdollistavat toimivan ääniympäristön niin koululaisille kuin iltakäyttäjillekin.

Opetustilat Kohde-esittelyt/Galleria Tutkimukset/Artikkelit

Keskustelua siitä, pitäisikö vanha koulu peruskorjata vai purkaa uuden tieltä, käydään tällä hetkellä monissa kohteissa ympäri Suomen. Etelä-Pohjanmaan Kauhavalla vanha sisäongelmista kärsinyt koulu päädyttiin purkamaan uuden koulukeskuksen tieltä.

Kauhavan koulukeskuksen suunnittelu aloitettiin vuonna 2015 ja sen kokonaiskustannukset ovat noin 20 miljoonaa euroa. Noin 9 000 neliön tilat tarjoavat uudet modernit oppimisympäristöt 800 oppilaalle aina ensimmäisestä luokasta lukioon.

– Eri kouluasteet on sijoitettu osittain omiin siipiinsä, joihin on omat sisäänkäynnit. Kaikille yhteisiä tiloja ovat rakennuksen keskellä sijaitsevat ruokasali, auditorio sekä käsityö- ja kotitalousluokat, kertoo kohteen arkkitehtisuunnittelija Jorma Keskikiikonen Arkkitehti- ja insinööritoimisto Motiivi Oy:stä.

 

Kauhava_auditorio

Auditorion tila ja akustiikka soveltuvat niin ylioppilaskirjoituksiin kuin konsertteihinkin. Katsomo voidaan jakaa väliverholla kahteen osaan, ja lavan takaseinä avautuu tarvittaessa myös ruokalan suuntaan. Auditorion kattoon valittiin harmaa Ecophonin Master E -akustiikkalevy.

 

Kauhava_auditorio 2

 

Ruokalassa tavataan! Koulun sydämenä toimii näyttävä ruokala, johon aukeavat toisen kerroksen pienryhmätilat ja aula.

Akustiikka on huomioitu koulun kaikissa tiloissa. Tässä tilassa akustiikkakaton lisäksi seinien yläosaan on asennettu liimattavaa Ecophon Master SQ -levyä, joka parantaa tilan akustiikkaa entisestään.

 

Iltaisin monitoimitaloksi muuntautuvassa rakennuksessa toimii myös musiikki- ja kansalaisopisto. Tilat onkin suunniteltu myös vapaa-ajan käytön tarpeisiin.

– Iltakäyttäjien kanssa jaamme esimerkiksi taideaineiden opetustilat, auditorion sekä liikuntahallin. Myös koulun pihapiirissä on huomioitu laaja käyttäjäjoukko: pelikentät ja ulkoleikkivälineet palvelevat niin oppilaitamme kuin vapaa-ajan liikkujiakin, kertoo koulun rehtori Ville Vihla.

 

Muuntojoustavuutta ja monikäyttöisyyttä

Uuden koulukeskuksen tilojen suunnittelussa lähdettiin liikkeelle joustavuudesta ja monikäyttöisyydestä. Tilojen tuli soveltua joustavasti niin opetuskäyttöön kuin harrastustoimintaankin.

– Lähtökohtana oli löytää jokaiselle tilalle kaksi käyttötarkoitusta. Esimerkiksi auditorio taipuu niin ylioppilaskirjoituksiin kuin pienimuotoisiin konsertteihinkin, Keskikiikonen kertoo.

Saman katon alla opiskelee, työskentelee ja harrastaa jopa tuhat kauhavalaista päivittäin. Neliöitä ei suureen käyttäjämäärään nähden ole mielin määrin. Tilat mukautuvat kuitenkin käyttötarpeiden ja ryhmäkoon mukaan esimerkiksi taittoseiniä avaamalla ja sulkemalla.

– Emme esimerkiksi ylioppilaskirjoituksissa mahdu kaikki yhteen auditorioon. Muunneltavien tilojen ansiosta on mahdollista, että yhdistämme kolme luokkatilaa toisiinsa ja näin luomme kirjoituksiin soveltuvan lisätilan, Vihla kertoo.

Jos luokkahuoneen seinät tulevat joskus vastaan, on jokaisella kouluasteella oma opetustilojen kehystämä aulatilansa, joka soveltuu omatoimiseen opiskeluun, ryhmätöihin ja avo-opetukseen.

 

Luokkahuoneiden äänenvaimennus on hoidettu ihanteellisesti asentamalla katon lisäksi akustiikkalevyjä myös seinille.

 

Tilat pääsivät heti ensimmäisenä syksynä tiukkaan testiin, kun lukioon hakeneiden määrä yllätti koulun positiivisesti. Muuntojoustavuus mahdollisti, että suunniteltua isompi lukiolaisjoukko saatiin mahtumaan tiloihin.

– Tässä mielessä koulu on varmasti pitkäikäinen ja toimiva. Vaikka oppilasmäärä tai tilantarve muuttuu, rakennus kyllä taipuu, Vihla vakuuttaa.

 

Teknisen työn tiloissa kattoon asennettiin harmaa akustiikkakatto. Tuotteena Ecophon Master A, väri Silver Stone.

 

Uusi urheiluhalli innostaa liikkumaan! Tilojen suunnittelussa huomioitiin niin koululaisten kuin vapaa-ajan käyttäjien toiveet, joiden ansiosta saliin saatiin muun muassa kymmenmetrinen kiipeilyseinä.


Toimiva ääniympäristö kaikille käyttäjille

Kauhavan koulukeskus on persoonallinen ja näyttävä kohde, jossa on leikitelty niin väreillä kuin pinnoillakin. Sisätiloissa on käytetty tehosteväriseiniä, kuvatapetteja ja puupanelointia luomaan viihtyisyyttä ja kodikkuutta.

Persoonallisuus jatkuu myös akustiikkaratkaisuissa. Aulan katossa on käytetty Ecophonin Focus Ez -ratkaisua, jossa tavallisen tasaisen pinnan sijaan levyt on aseteltu epäsymmetrisesti ja toinen reuna putoaa alemmas kattolinjasta. Lisäksi yleensä seinillä käytettävää Akusto Wall -levyä on nyt hyödynnetty mm. keittiötilan katossa.

 

Kauhava_lobby

Aulan katossa on käytetty Ecophonin Focus Ez -ratkaisua, jossa tavallisen tasaisen pinnan sijaan levyt on aseteltu epäsymmetrisesti ja toinen reuna putoaa alemmas kattolinjasta

 

 

– Alakatoissa käytettyihin Akusto-levyihin on integroitu myös spottivalot, joilla on saavutettu samalla sekä hyvä valaistus että äänenvaimennus. Osaan tiloista on lisätty akustoivaa pintaa myös seinille parhaan akustiikan saavuttamiseksi, Keskikiikonen kertoo.

Tilojen käyttäjät otettiin mukaan tilojen ja niiden akustiikan suunnitteluun jo varhaisessa vaiheessa. Varsinkin musiikkiopiston osalta oli tärkeää löytää opetukseen soveltuvat ja akustisesti miellyttävät tilat. Musiikkiopiston opetustilat päädyttiin sijoittamaan väestösuojaan, jossa on luonnostaan paksut seinät ja hyvä äänenvaimennus.

 

Kauhava_kitchen

Keittiön kattoon on räätälöity näyttävä kolmiokuvio normaalisti seinillä käytettävistä Akusto Wall -levyistä.

 

Ecophonin akustiikkaratkaisuja on hyödynnetty kaikissa opetustiloissa, liikuntahallissa, käytävissä, auloissa ja ruokailutiloissa. Asennuksista vastasi Sisustus-Nummi Oy:n Marko Haikka.

– Tilasuunnittelun ja akustiikkaratkaisujen lisäksi myös toiminnalla pyritään vaikuttamaan tilojen meluisuuteen. Esimerkiksi ruokailun hoidamme viidessä vuorossa, jolloin väkimäärä ja melu eivät nouse liian korkeiksi, Vihla kertoo.

Syksyn aikana Kauhavan koulukeskuksessa on tehty melumittauksia, joissa valtaosa tiloista on suoriutunut hyvin. Haastavimmaksi tilaksi osoittautui liikuntasali, jossa melutasot nousevat paikoitellen liian korkeiksi salin ollessa tupaten täynnä. Tarkoituksena onkin vaihtaa salin väliverhot paremmin ääntä eristäviksi.

– Takataskusta löytyy onneksi monia vaihtoehtoja mahdollisten akustiikkahaasteiden ratkaisemiseksi. Esimerkiksi auditoriossa pystymme lisäämään pyöreitä akustiikkatauluja seinille, jos ääniongelmia tulevaisuudessa ilmenee, Keskikiikonen sanoo.

Ensimmäinen kouluvuosi uusissa tiloissa on käynnistynyt mallikkaasti. Vihlan mukaan opettajat, koululaiset ja vapaa-ajan käyttäjät ovat ottaneet tilat vastaan hyvin.

 

format_quote

Kaupungissa elettiin kauan väistötila-aikaa. Olemme kaikki erittäin tyytyväisiä näihin uusiin tiloihin ja niiden toimivuuteen, rehtori Vihla iloitsee.

 

– Kyseessä on Kauhavan mittakaavassa hyvin merkittävä kohde, joka on kiinnostanut alueen asukkaita ja kuntalaisia. Hienoa, että valmiit tilat ovat nyt päässeet aktiiviseen käyttöön, Keskikiikonen lisää.

 

Teksti: Eveliina Miettunen / Ground Comminications
Kuvat: Studio Juha Sarkkinen

 

Kauhavan uusi koulukeskus:

  • Valmistui syksyllä 2020
  • Koulukeskus on suunniteltu 750 oppilaalle
  • Tiloissa toimivat 0-9 luokat käsittävä yhtenäiskoulu sekä lukio
  • Rakennuksen pinta-ala n. 9000 m2 

 

Ecophon tuotteet:

  • Ecophon Focus Ez / Ruokala, aula
  • Ecophon Master E, väri Silver Stone / Auditorion katto
  • Ecophon Akusto Wall, Akutex FT väri White Frost / Keittiön katon 'kolmiot'
  • Ecophon Master E, Akusto Wall Texona, Master SQ / Luokkahuoneet
  • Ecophon Master A, väri Silver Stone / Teknisen työn tila