Too Good To Go

Projekt: Too Good To Go

Segment: Biuro

Kraj/ miasto: Polska/Warszawa

Wykonawca: Budmal Art.

Architekt: Workplace Małgorzata Romanowicz and Aleksandra Czarnecka

Fotograf: Bartosz Makowski

 

Biuro Too Good To Go: aranżacja w duchu less waste i ekonomii cyrkularnej

40% wszystkich odpadów generowanych na świecie to odpady budowlane, branża ta jest odpowiedzialna za emisję podobnego procentu wszystkich gazów cieplarnianych. Certyfikacje środowiskowe, które motywują do ograniczania wpływu na środowisko, najczęściej przeprowadzane są dla budynków, niemal nigdy dla wnętrz. Tymczasem to materiały wykończeniowe i wyposażenie najczęściej są zmieniane i wyrzucane.

Z tym wyzwaniem postanowił zmierzyć się duński startup, twórca aplikacji ratującej jedzenie przed zmarnowaniem, Too Good To Go, planując swoje biuro w Warszawie. Celem był taki wybór, projekt i aranżacja przestrzeni biurowej, by ograniczyć odpady, w jak najmniejszym stopniu obciążyć środowisko i jednocześnie zapewnić zespołowi jak najlepsze warunki do pracy.

Za proces projektowy odpowiedzialne było warszawskie studio projektowo-badawcze Workplace. Firmie Ecophon powierzono kształtowanie akustyki wnętrz, tak by wspierała pracowników i miała jak najmniejszy ślad środowiskowy. Zaproszenie do tej realizacji to wynik współpracy w ramach Polish Green Building Council nad Przewodnikiem do projektowania biur „Less Waste”. Ecophon był liderem grupy pracującej nad wytycznymi, a aranżacja siedziby Too Good To Go wcielała te założenia w życie.

Celem była taka aranżacja przestrzeni biurowej, by ograniczyć odpady, w jak najmniejszym stopniu obciążyć środowisko i jednocześnie zapewnić zespołowi jak najlepsze warunki do pracy.

Idea aranżacji Less Waste

Aranżacje biurowe zaprojektowane zgodnie z ideą Less waste bazują na uniwersalnych rozwiązaniach i trwałych materiałach, których cykl życia jest już zamknięty lub będzie w przeciągu najbliższych 5 lat. Pierwszym wyborem są używane już produkty oraz takie rozwiązania funkcjonalne i materiałowe, które przedłużą cykl życia biurowej aranżacji, w jak najmniejszym stopniu obciążając środowisko.

Kryteriami wyboru są zatem: cyrkularność  (preferowane są używane już produkty, które będą mogły być zastosowane ponownie lub takie które będą mogły być powtórnie przetworzone), uniwersalność, trwałość, niski ślad węglowy a także…przydatność. Każdy element powinien mieć istotną funkcję.

 

Lokalizacja biura

Firma wynajęła 2 piętra w jednej z klimatycznych kamienic na ulicy Pięknej w Śródmieściu Południowym w Warszawie. O wyborze zdecydował wyjątkowy charakter miejsca, mnóstwo opcji dojazdu komunikacją miejską oraz fakt, że wynajmowane piętra miały już wcześniej funkcję biurową.

Wysokie pomieszczenia kamienicy z ogromnymi oknami tworzyły niepowtarzalny klimat i dawały dużo światła, ale miały też wady – złą akustykę.

Układ funkcjonalny

Zakładano jak najmniejszą ingerencję w istniejący podział pomieszczeń, tak by uniknąć wyburzeń. Na 600 m2 zaplanowano stanowiska pracy dla 40 osób, dużą rezerwę powierzchni na dynamiczny rozwój firmy oraz kameralne salki spotkań i różnego rodzaju przestrzenie socjalne. Te ostanie były bardzo ważne z punktu widzenia firmy ze względu na osoby, pracujące wcześniej jedynie zdalnie. Stąd w projekcie biura znalazły się kuchnie ze wspólnym stołem czy duża sala do ćwiczeń i relaksu.

 

Dobrostan pracowników

Ze względu na środowisko naturalne, elementy aranżacji zamierzono ograniczyć do minimum, jednak bez kompromisu na dobrostanie i wygodzie pracowników. Wysokie pomieszczenia kamienicy z ogromnymi oknami tworzyły niepowtarzalny klimat i dawały dużo światła, ale miały też wady – złą akustykę. Wnętrza były mocno pogłosowe, dźwięk odbijał się od twardych powierzchni ścian i sufitów, potęgując hałas. Poprawa akustyki biura była konieczna, by zespoły mogły ze sobą sprawnie współpracować, rozmawiać  i słyszeć to, co im potrzebne.

Aranżacje biurowe zaprojektowane zgodnie z ideą Less waste bazują na uniwersalnych rozwiązaniach i trwałych materiałach, których cykl życia jest już zamknięty lub będzie w przeciągu najbliższych 5 lat.

Lepsza akustyka z mniejszym śladem środowiskowym

Kształtowanie akustyki biur powierzono firmie Ecophon ze względu na doświadczenie i skuteczne rozwiązania o mniejszym wpływie na środowisko. 

Pomieszczenia biurowe, ich wykończenie oraz planowane wyposażenie poddano szczegółowej analizie, by określić jakie rozwiązania akustyczne i gdzie są konieczne, by zapewnić pracownikom komfort. Finalny układ i kolory zostały dobrane przez projektantów. Panele akustyczne Ecophon na ścianach i suficie skutecznie ograniczyły zasięg dźwięku w biurach open space i zwiększyły komfort rozmów w salach konferencyjnych.

Efekty

Zgodnie z duchem less waste większość (ok. 80%) zastosowanych paneli była już wcześniej używana w innych biurach lub pochodziła z instalacji testowych. Było to możliwe dzięki trwałości i elastyczności systemów akustycznych, a także otwartemu podejściu inwestora i projektantów. Panele uległy przeobrażeniu: płyty modułowe stały się wolnowiszącymi wyspami, a wielkoformatowe panele ścienne podzielono na małe kwadraty przypominające barwne kartki post-it. „Drugie życie” otrzymały też wykładziny, większość mebli, a nawet rośliny.

W praktyce oznaczało to niemal całkowite ograniczenie zużycia zasobów naturalnych, emisji gazów cieplarnianych i powstania odpadów w porównaniu do standardowej aranżacji biurowej.

Powstała komfortowa przestrzeń uwzględniająca potrzeby pracowników i organizacji. Bez zbędnych ozdobników, z poszanowaniem środowiska naturalnego. Idea less waste, która jest misją Too Good To Go realizowaną na co dzień, została tu w pełni wcielona w życie.

Pomieszczenia biurowe, ich wykończenie oraz planowane wyposażenie poddano szczegółowej analizie, by określić jakie rozwiązania akustyczne i gdzie są konieczne, by zapewnić pracownikom komfort.

Tekst: Magda Szubert