Budynek możliwości: ukojenie dla oczu, uszu i umysłu

Budynek możliwości w Seinäjoki, lepiej znany jako M-talo lub Budynek M, stanowi istotną część procesu powrotu do zdrowia. Dzieła sztuki, motywy przyrody, oświetlenie imitujące cykl dnia i nocy oraz wyciszające środowisko akustyczne sprzyjają dobremu samopoczuciu zarówno pacjentów, jak i personelu medycznego. 

Ludzie i design Służba zdrowia

Oddany do użytku w październiku 2021 r. Budynek M szpitala centralnego w Seinäjoki mieści oddziały psychiatrii dla dorosłych, psychiatrii dla dzieci i młodzieży oraz rehabilitacji, poradnię leczenia uzależnień miasta Seinäjoki oraz pomieszczenia dla psychologów i pracowników socjalnych, a także szkołę szpitalną Ruutipuisto. W budynku znajduje się również ogólnodostępna biblioteka, kawiarnio-restauracja i siłownia. 

Pokój ciszy w Budynku M, w którym zamontowano dźwiękochłonne panele sufitowe Ecophon Focus™ A. Kojącą zmysły atmosferę wnętrza dodatkowo podkreśla widok z okien.

KPokój ciszy w Budynku M, w którym zamontowano dźwiękochłonne panele sufitowe Ecophon Focus™ A. Kojącą zmysły atmosferę wnętrza dodatkowo podkreśla widok z okien.

„Budynek M skupia w jednym miejscu działające w Seinäjoki, a wcześniej rozproszone punkty usług, a jednocześnie pozwala zwiększyć dostępność opieki psychiatrycznej. Tradycyjnie, szpitale psychiatryczne lokalizowano z dala od gęsto zaludnionych ośrodków miejskich. Jednak obecnie dąży się do tego, aby usługi w zakresie zdrowia psychicznego były częścią ogólnej opieki zdrowotnej. Łatwo dostępna lokalizacja, wysokiej jakości architektura i obiekty otwarte dla wszystkich zmniejszają stygmatyzację związaną z opieką psychiatryczną i obniżają próg dostępu do tej kategorii świadczeń”, mówi kierownik projektu Tapani Harju z Mediwest Research Center Oy.

 

Inteligentny szpital z ludzką twarzą zaprojektowany z myślą o potrzebach użytkowników

 

W Budynku M uwzględniono znaczenie takich czynników, jak przyroda, sztuka, światło i akustyka, które mogą wspomagać proces rekonwalescencji i sprzyjać dobremu samopoczuciu w pracy.

„Jednoosobowe sale, widok z okien na jezioro, duża ilość naturalnego światła, oświetlenie imitujące naturalny rytm dnia i nocy, dobra akustyka i motywy inspirowane naturą - to wszystko pomaga w powrocie do zdrowia psychicznego. Rozplanowanie pomieszczeń w Budynku M w sposób umożliwiający rodzinie lub przyjaciołom przebywanie w ośrodku lub przenocowanie na oddziale dodatkowo zwiększa poczucie bezpieczeństwa pacjentów. Staraliśmy się kompleksowo zadbać o dobre samopoczucie ludzi, postrzegając je jako wartość, która wykracza daleko poza samo leczenie”, wyjaśnia koordynator projektu Marja Koivumäki z okręgu szpitalnego Południowej Ostrobotni. 

Roślinne motywy obecne są również we wnętrzu budynku, między innymi w korytarzach i strefach wspólnych szpitalnej szkoły.

Dowiedziono, że dobre warunki akustyczne sprzyjają skupieniu. W sali lekcyjnej szkoły szpitalnej Ruutipuisto zamontowano dźwiękochłonny sufit podwieszany.

Sufit modułowy Ecophon Focus™ A tworzy komfortowe warunki akustyczne.

Troska o pracowników i poczucie wspólnoty również odegrały kluczową rolę w projektowaniu udogodnień dla personelu medycznego. 

„W budynku M znajduje się czteropiętrowa strefa rekreacyjna z wewnętrznymi schodami i niewielkim balkonem na każdym piętrze. Pracownicy mogą spędzać przerwy w pracy w sposób, który najbardziej im odpowiada, ćwicząc, pijąc kawę, spędzając czas w ciszy, czy też spotykając się ze specjalistami z różnych dziedzin. Poszczególne elementy strefy rekreacyjnej były inspirowane potrzebami użytkowników”, mówi koordynator projektu, architekt Kaisa Härkönen z pracowni Raami Architects. 

W Budynku M znajduje się czteropiętrowa strefa rekreacyjna, w której personel może spędzać przerwy na ćwiczeniach lub pogawędkach przy kawie. 

W stołówce, podobnie jak w innych pomieszczeniach Budynku M, znajdują się zdjęcia przedstawiające naturę.

  

Dobre warunki akustyczne sprzyjają powrotowi do zdrowia i efektywnej pracy 

 

W obiektach służby zdrowia zapewnienie dobrej akustyki i zapobieganie nadmiernemu hałasowi ma kluczowe znaczenie. Przyjemne dla ucha środowisko akustyczne Budynku M jest efektem odpowiedniego rozmieszczenia pomieszczeń i doboru materiałów. W salach pacjentów, na korytarzach, stołówce i bibliotece dźwięki są skutecznie pochłaniane przez płyty sufitowe Ecophon.

„W większych pomieszczeniach biurowych i administracyjnych zastosowaliśmy panele tekstylne, tapicerowane meble i profilowane ścianki działowe, aby stworzyć jak najlepsze warunki akustyczne”, wyjaśnia Härkönen. 

„Udowodniono, że dobra akustyka zmniejsza poziom stresu u pacjentów i personelu, obniża ciśnienie krwi, poprawia jakość snu i zapewnia większe poczucie prywatności, zapobiegając podsłuchiwaniu poufnych informacji. W Budynku M położyliśmy nacisk zarówno na estetykę, jak i akustykę, tworząc otoczenie przyjazne dla wszystkich użytkowników”, podsumowuje Jyrki Kilpikari, projektant rozwiązań z obszaru opieki zdrowotnej w Ecophon. 

Budynek M, Szpital Centralny Seinäjoki 

  • sale jednoosobowe z toaletami i prysznicami dla 70 pacjentów
  • szpital posiada siłownię na otwartym powietrzu, przestrzeń wirtualną, ścianę sensoryczną i pokój ciszy
  • inwestor: MediwestResearch Center Oy
  • projekt: Raami Architects i Kontukoski Architects Ltd
  • powierzchnia całkowita brutto: 27 tys. m2
  • koszt: 63,4 mln EUR

Tekst: Ecophon
Zdjęcia: Wellu Hämäläinen