Katolícka spojená škola sv. Mikuláša, Prešov

Jedáleň je súčasťou takmer každej školy a patri medzi najväčšie priestory kde sa stretáva najviac ľudí a preto tam vzniká aj najväčší hluk. Taktiež je miestnosť kde si každý chce počas obeda oddýchnuť, najesť sa a vychutnať si jedlo v pokoji a v kľude, no nie vždy sa nám to ale podarí.

Projekt: Katolícka spojená škola sv. Mikuláša, Prešov

Krajina/mesto: Slovensko/Prešov

Plocha:  220 m²

 

Tak asi ako v každej školskej jedálni, aj táto bola s vysokým stropom kde sa nachádzali samé tvrdé odrazivé povrchy a problém s hlukom bol rozoznateľný už na prvé počutie.

 

Pred úpravou                                              

V školskej jedálni už dlhodobo pociťovali veľký hluk. Hluk tam bol dokonca tak veľký, že učitelia veľmi neradi robili dozor počas obeda. Ako sa aj riaditeľ školy vyjadril: „Doslova mali až strach tam ísť a tráviť čas počas obeda v jedálni“. Taktiež dostával podnety od študentov a zamestnancov školy, že si počas obeda nevedia oddýchnuť a pokojne sa najesť z dôvodu veľkého hluku. V škole plánovali isté rekonštrukčné práce, preto sa riaditeľ rozhodol niečo urobiť aj s hlukom v jedálni a po oslovení spoločnosťou Ecophon sa rozhodli pre ošetrenie stropu celoplošným akustickým podhľadom. 

   

Po úprave

Na otázku či je cítiť rozdiel pred a po inštaláciou, riaditeľ odpovedá: „Áno, dokonca už počas rekonštrukcie kedy ešte realizácia nebola dokončená, bolo počuť veľký rozdiel, každou pribúdajúcou kazetou sa zvuk menil. V jedálni máme omnoho tichšie, a keď sa ľudia medzi sebou rozprávajú, tak nemusia na seba kričať.

„Deti sú oveľa tichšie, pokojnejšie a disciplinovanejšie pri výdaji obeda a pohybe po jedálni a učitelia už nechodia na dozor s obavami“, dodal riaditeľ.

Po tejto realizácii v jedálni, riaditeľ uvažuje aj o ďalších úpravách na škole, či už ide o telocvičňu alebo učebne, kde napríklad vidí priestor použiť aj stenové absorbéry, ktoré pomôžu jednak znížiť hluk v triedach a taktiež výrazne pomôžu zlepšiť zrozumiteľnosť reči čo je v triedach veľmi dôležité. Výhodou stenových absorbérov je aj možnosť potlačiť ich rôznymi obrazmi, aby tematicky zapadli do danej učebne.

 

V jedálni bol použitý rad produktov Ecophon Gedina A o hrúbke 15mm s pohltivosťou αw = 0,95          ((Nepohltivý materiál má súčiniteľ zvukovej pohltivosti αw = 0 (betón či sklo majú napr. 0,05) Ideálne pohltivý materiál má súčiniteľ zvukovej pohltivosti αw = 1 (napr. sklené vlákno)

 

Ak máte aj vy problém s nadmerným hlukom vo vašej škole, neváhajte kontaktovať

Ing. Peter Petraško – Key Segment Developer

peter.petrasko@ecophon.sk

+421 904 516 131