Výukové centrum Kauhava

Moderní výukové prostředí ve školském zařízení Kauhava, které bylo otevřeno v září 2020, poskytuje také rekreační zázemí pro celé město. Akustická řešení Ecophon zajišťují akustické prostředí, které dobře funguje jak pro žáky školy, tak pro uživatele navštěvující centrum večer.

Výzkum / Akustické studie Vzdělávání Chodby a únikové prostory Posluchárny Tělocvičny Jídelny a kantýny Učebny pro tradiční výuku

V současné době probíhají po celém Finsku diskuse o tom, zda by se staré školy měly renovovat, nebo zbourat a uvolnit místo nové výstavbě. Ve městě Kauhava, které se nachází v provincii Jižní Ostrobothnie, bylo rozhodnuto, že stará škola strádající řadou vnitřních problémů bude zbourána, aby bylo možné vybudovat nové prostory.

Plánování školského zařízení Kauhava bylo zahájeno v roce 2015 a celkové náklady dosáhly přibližně 20 milionů EUR. Prostory o rozloze přibližně 9 000 metrů čtverečních nabízejí moderní výukové prostředí pro 800 žáků od prvního stupně až po vyšší stupeň středního vzdělávání.

„Jednotlivé věkové skupiny jsou částečně umístěny v samostatných křídlech, z nichž každé má svůj vlastní vchod. Společnými prostory, které využívají všichni, jsou jídelna, aula a učebny techniky a domácí ekonomiky umístěné uprostřed budovy,“ vysvětluje projektant stavby Jorma Keskikiikonen z architektonické a inženýrské společnosti Motiivi Oy.

Ve večerních hodinách se budova stává multifunkčním prostorem, kde se konají hudební a vzdělávací aktivity pro dospělé. Prostory byly navrženy také s ohledem na potřeby rekreace.

Absorpce zvuku pro učebny je řešena dokonale přizpůsobeným podhledem a také akustickými panely na stěnách.

V technologických místnostech byl instalován šedý akustický podhled Ecophon Master A v provedení Silver Stone.

Nová sportovní hala láká k pohybu všechny druhy uživatelů! Při plánování prostor byly zohledněny požadavky žáků školy a rekreačních uživatelů, což vedlo k instalaci prvků, jako je například desetimetrová lezecká stěna.

„S našimi večerními uživateli sdílíme například prostory pro výuku výtvarné výchovy, aulu a sportovní halu. Také nádvoří školy bylo navrženo s ohledem na širokou uživatelskou základnu: hřiště a kurty a venkovní herní zařízení slouží jak našim žákům, tak rekreačním cvičencům,“ vysvětluje ředitel Ville Vihla.

Prostory posluchárny a její akustika jsou vhodné jak pro maturitní zkoušky, tak pro koncerty. Sedadla pro diváky lze rozdělit na dvě části pomocí dělící opony a zadní stěnu jeviště lze v případě potřeby otevřít do jídelny.

V celé škole byla zohledněna akustika. Tato místnost je vybavena nejen akustickým podhledem, ale také panely Ecophon Master SQ nalepenými na horní části stěn, které akustiku prostoru ještě více zlepšují.

Při plánování místností a prostor nového školního centra byly klíčovými výchozími body flexibilita a všestrannost. Prostory musely být snadno přizpůsobitelné pro výukové využití i volnočasové aktivity.

„Vycházeli jsme z požadavku najít pro každou místnost dva účely. Například posluchárnu lze využít jak pro maturitní zkoušky, tak pro malé koncerty,“ uvádí Keskikiikonen.

Pod jednou střechou může v jeden den studovat, pracovat a věnovat se koníčkům až tisíc obyvatel Kauhavy. Vzhledem k počtu uživatelů se prostory jako nijak zvlášť velké nejeví. Lze je však přizpůsobit různým potřebám a velikosti skupin, například otevřením nebo zavřením skládacích stěn.

„Když například pořádáme maturitní zkoušky, všichni se nám do jedné posluchárny nevejdou. Díky přizpůsobitelným prostorám však můžeme spojit tři učebny a vytvořit další prostor vhodný pro konání zkoušek,“ říká Vihla.

Prostory posluchárny a její akustika jsou vhodné jak pro maturitní zkoušky, tak pro koncerty. Sedadla pro diváky lze rozdělit na dvě části pomocí dělící opony a zadní stěnu jeviště lze v případě potřeby otevřít do jídelny.

Pro podhled posluchárny byly zvoleny šedé akustické panely Master E.

Pokud se skupina v některém okamžiku rozšíří nad rámec kapacity učebny obklopené výukovými místnostmi, má každé patro školy vlastní halu vhodnou pro samostatné studium, skupinovou práci a otevřenou výuku.

Tyto prostory prošly první velkou zkouškou hned na podzim, kdy byla škola příjemně překvapena počtem přihlášek na vyšší středoškolské studium. Přizpůsobivost znamenala, že bylo možné přijmout větší než plánovaný počet žáků na vyšší stupeň středoškolského studia.

„V tomto smyslu škola nepochybně funguje dobře a bude fungovat ještě dlouho. Bez ohledu na to, jak se změní počet žáků nebo prostorové požadavky, budova se dokáže přizpůsobit,“ prohlašuje Vihla.

Akustické prostředí vyhovující všem uživatelům

Školské zařízení Kauhava je působivým místem s osobním přístupem a designem, který si pohrává s povrchy i barvami. Vnitřní prostory využívají stěny výrazných barev, grafické tapety a dřevěné obložení. To vše vytváří příjemnou a domácí atmosféru.

Pro podhled v hale bylo použito řešení Ecophon Focus Ez.

a místo standardního hladkého povrchu jsou panely umístěny asymetricky,

s jednou stranou klesající pod linii podhledu.

Osobitý pocit pokračuje i v akustickém řešení. V podhledu haly bylo použito řešení Ecophon Focus Ez a místo standardního hladkého povrchu jsou panely umístěny asymetricky, přičemž jedna strana klesá pod linii podhledu. Kromě toho zde byly v podhledu kuchyňské části mimo jiné použity panely Akusto Wall, které se nejčastěji používají na stěnách.

„Panely Akusto použité v podhledech jsou vybaveny integrovanými bodovými světly, díky čemuž zajišťují jak dobré osvětlení, tak pohlcování zvuku. Některé prostory mají akusticky navržené povrchy i na stěnách, aby bylo dosaženo optimální akustiky,“ vysvětluje Keskikiikonen.

Uživatelé prostor byli do plánování prostor a jejich akustiky zapojeni od samého počátku. Zejména v případě výuky hudby je důležité, aby prostory používané k výuce byly vhodné a akusticky příjemné. Nakonec bylo rozhodnuto, že prostory pro výuku hudby budou umístěny v krytu civilní obrany, který ze své podstaty nabízí silné stěny a dobrou absorpci zvuku.

Akustická řešení Ecophon byla použita ve všech výukových místnostech, sportovní hale, chodbách, vestibulech a jídelnách. Instalaci měl na starosti Marko Haikka ze společnosti Sisustus-Nummi Oy.

„Kromě plánování prostor a akustických řešení jsme se snažili ovlivnit hladinu hluku v prostorách také vlastním přičiněním. Například stravování probíhá tak, že sem chodí pět oddělených skupin, takže počet lidí a hladina hluku nejsou příliš vysoké,“ říká Vihla.

format_quote

Naštěstí máme k dispozici mnoho možností, jak případné akustické problémy vyřešit. Například pokud by se v budoucnu objevily problémy s akustikou, můžeme na stěny v aule přidat kulaté akustické absorbéry.

„Panely Akusto použité v podhledech jsou vybaveny integrovanými bodovými světly, díky čemuž zajišťují jak dobré osvětlení, tak pohlcování zvuku. Některé prostory mají akusticky navržené povrchy i na stěnách, aby bylo dosaženo optimální akustiky,“ vysvětluje Keskikiikonen.

Uživatelé prostor byli do plánování prostor a jejich akustiky zapojeni od samého počátku. Zejména v případě výuky hudby je důležité, aby prostory používané k výuce byly vhodné a akusticky příjemné. Nakonec bylo rozhodnuto, že prostory pro výuku hudby budou umístěny v krytu civilní obrany, který ze své podstaty nabízí silné stěny a dobrou absorpci zvuku.

Akustická řešení Ecophon byla použita ve všech výukových místnostech, sportovní hale, chodbách, vestibulech a jídelnách. Instalaci měl na starosti Marko Haikka ze společnosti Sisustus-Nummi Oy.

„Kromě plánování prostor a akustických řešení jsme se snažili ovlivnit hladinu hluku v prostorách také vlastním přičiněním. Například stravování probíhá tak, že sem chodí pět oddělených skupin, takže počet lidí a hladina hluku nejsou příliš vysoké,“ říká Vihla.


Text: Eveliina Miettunen / Ground Communications
Fotografie: Studio Juha Sarkkinen