Univerzitní nemocnice Tampere

Co se týká nemocničních staveb je Finsko světovým průkopníkem. Důkazem je Front yard project Fakultní nemocnice Tampere (Tays), kde byly postaveny tři nové nemocniční budovy, kde byl základem pro plánování prací byl rozvoj různých projektů a zkušenosti pacientů.

Research Healthcare

V září slavila Tays otevření tří nových budov nemocnice v rámci projektu renovace The front yard project, který je součástí programu reformovat nemocničního provozu a kde je kvalitní péče zaměřená na potřeby pacienta a zařízení, která podporují vyšší produktivitu. The front yard project se stal největším stavebním projektem v historii Tays.

 

format_quote

Naším výchozím bodem byl průzkum stavu současných zařízení a potenciálních potřeb nových. V souladu s výsledky této průzkumné práce jsme chtěli zachovat prostory, které jsme měli k dispozici a dobře fungovaly, a zároveň renovovat ty, které vykazovaly nedostatky nebo vyžadovaly změny

„Naším výchozím bodem byl průzkum stavu současných zařízení a potenciálních potřeb nových. V souladu s výsledky této průzkumné práce jsme chtěli zachovat prostory, které jsme měli k dispozici a dobře fungovaly, a zároveň renovovat ty, které vykazovaly nedostatky nebo vyžadovaly změny,“ vysvětluje ředitel pro rozvoj programu reforem Isto Nordback.

V rámci projektu Front yard project byly postaveny tři nové nemocniční budovy: nová budova D, která slouží jako nový hlavní vchod, budova N – Tays Heart Hospital a budova L, která je nemocnicí pro děti a mládež. Součástí projektu bylo také vytvořeno podzemní parkoviště. Nemocnici pro děti a mládež se podařilo dokončit jako první a byla pro pacienty otevřena v září 2019. Zato budova D se dočkala otevření v lednu tohoto roku. Za celý projekt byl zodpovědný Pirkanmaa Hospital District a stál přibližně 250 milionů eur.



Kilometry ujeté při převozech pacientů se ročně snížily o 1 500 km

Plánování Front yard project v Tays bylo zaměřeno na provoz a díky jasné vizi klienta bylo plánování mnohem snadnější. „Samotní uživatelé budov uvažovali o změnách vlastního provozu ještě předtím, než usedli k řešení s architekty. Díky dobré terénní práci bylo mnohem snadnější prostory navrhnout tak, aby odpovídaly potřebám, které vyšly z průzkumu,“ říká architektka Niina Rissanen z architektonické firmy Tähti-Set Oy, která byla hlavním projektantem pro křídlo D a vedoucí projektovou architektkou.

format_quote

Samotní uživatelé budov uvažovali o změnách vlastního provozu ještě předtím, než usedli k řešení s architekty. Díky dobré terénní práci bylo mnohem snadnější prostory navrhnout tak, aby odpovídaly potřebám, které vyšly z průzkumu.

Každý systém nemocniční infrastruktury má své vlastní výzvy. V Tays tyto výzvy přišly ve formě roztříštěné povahy zařízení a dlouhých vzdáleností mezi jednotlivými odděleními, což ovlivnilo jak vnímání prostoru, tak efektivita provozu. „Na začátku jsme se soustředili na umísťování různých provozů do oddělení tak, aby byla co nejkompaktnější. Jedním z našich cílů bylo omezit zbytečné přesuny pacienta mezi jednotlivými zařízeními. Díky novým řešením byly nakonec vnitřní přesuny sníženy až o 1 500 km ročně při aktivitách muskuloskeletální chirurgie,“ říká Rissanen.

Zapojení personálu a pacientů 

Nemocniční personál v Tays dostal v počátečních fázích plánování příležitost vyjádřit se k tomu, co by od nových zařízení chtěli, a zároveň měli možnost prozkoumat 3D model ve speciálních CAVE zařízeních. Pacienti byli rovněž pozváni k účasti na seminářích a s podporou Finské kulturní nadace se mladí pacienti mohli vyjádřit k zevnějšku zařízení.

Společnost Nordback zdůrazňuje, že rostoucí náklady na zdravotní péči ovlivňují i druh požadavků kladených na stavbu nemocnic. Jedním z cílů projektu Tays bylo sloužit pacientům lépe než dříve a zvýšit produktivitu zefektivněním provozu. „Když děláte něco nového, vyžaduje to určitý risk.

Nicméně nám zkušenosti z běžného života také dodávají odvahu uskutečnit inovativnější řešení. Jestli jsme byli úspěšní vidíme ale vždy až když jsou budovy pořádně využívány,“ tvrdí Nordback.

Atmosféra a bezpečí 
tampere nature

Pohodlí pacientů, jejich přátel a rodiny je brána v potaz lépe než dříve při navrhování nemocnic. Pozornost je v zařízeních Tays věnována světlu, barvám a atmosféře. Místní příroda je zároveň výrazným tématem, které se objevuje ve vystavených obrazech.

„Velkoformátové obrazy s motivy přírody oživují zdi i stropy. Barvy a obrazy na různých patrech jsou zaměřené na různá roční období a krajiny Pirkanmaay,“ vysvětluje Rissanen.

format_quote

Velkoformátové obrazy s motivy přírody oživují zdi i stropy. Barvy a obrazy na různých patrech jsou zaměřené na různá roční období a krajiny Pirkanmaay,“ vysvětluje Rissanen.

tampere blue

Orientace a značení v širším okolí nemocnice bylo rovněž klíčové. Každá budova a křídlo má své identifikační písmeno a barvu, která je znázorněna jak venku, tak uvnitř. Hlavní barvou oddělení dětí a mládeže je například modrá, zatímco budova D má žlutou.

Akustika byla také brána v potaz při každém kroku v plánování

„Nemocniční prostředí je akusticky náročné místo: operační sály, pokoje pacientů a telefonní hovory mají velmi odlišné akustické vlastnosti a požadavky, které jsou založeny na pohodlí zaměstnanců a bezpečnosti pacientů,“ tvrdí Rissanen. Například speciální operační sál rozšířený v severských zemích, kde je možné operovat 3 pacienty najednou, má velmi specifické akustické požadavky. V operačních a porodních sálech použitá řešení zahrnují nejen akustické stropy, ale i pásy v jeho úrovni ve specifických barvách a různých znázorněných obrazech.

Akustika působivého hlavního foyer vyvolala velký ohlas. V otevřeném prostoru se skleněným stropem se nachází akustický povrch na stěnách a v krytech krokví. „Akustika hraje hlavní roli, nemusí být zrovna záležitostí druhotnou. Zvukové prostředí vytváří pocit a atmosféru bezpečí, což je klíčem nemocničního prostředí,“ říká Rissanen.

 

Článek je volným překladem původního finského textu Eveliiny Miettunen, který naleznete ZDE.