Budova příležitostí pomáhá odpočinout oku, uchu i duši

Budova příležitostí ve městě Seinäjoki, která je více známá jako M-talo nebo budova M, tvoří zásadní součást léčebného procesu. Umělecká díla, přírodní scenérie, osvětlení odpovídající dennímu cyklu a uklidňující akustické prostředí podporují dobré podmínky pacientů i zdravotnického personálu. 

Lidé & design Zdravotnická zařízení

Ústřední nemocniční budova M v Seinäjoki byla otevřena v říjnu roku 2021. Nachází se v ní psychiatrie pro dospělé, psychiatrie pro děti a dospívající a rehabilitační služby, klinika města Seinäjoki pro osoby závislé na návykových látkách, prostory pro psychology a sociální pracovníky a nemocniční škola Ruutipuisto. V budově je také knihovna, kavárna s restaurací a tělocvična, které jsou veřejně přístupné. 

V tiché místnosti budovy M byly použity stropní panely Ecophon Focus™ A ceiling panels were used. Uklidňující atmosféru podporují přírodní prvky v oknech.

 

 

Knihovna Kyrkkäri, která se nachází v budově M, je první nezávislou knihovnou v Seinäjoki. Pro zajištění dobrého akustického prostředí zde byly použity stropní podhledy Ecophon Focus™ A.

„V budově M jsou sdruženy služby města Seinäjoki, které byly dříve na různých místech, a dále nově psychiatrické služby. Zařízení pro psychiatrické pacienty bývala vždy daleko od center společenského dění. Nyní jsou však snahy začlenit služby týkající se duševního zdraví tak, aby byly součástí všeobecné lékařské péče. Snadno dostupné místo, kvalitní architektura a prostory pro veřejnost odstraňují stigma spojené s psychiatrickou péčí a snižují hranici pro přístup k těmto službám,“ uvádí vedoucí projektu Tapani Harju z výzkumného střediska Mediwest Research Center Oy.

Nasloucháním uživatelů k výstavbě inteligentní nemocnice s lidským přístupem

V budově M byly zohledněny významné faktory, jako je příroda, umění, osvětlení a akustika pro podporu léčby i dobrých podmínek zaměstnanců.

„Samostatné pokoje pro pacienty, skýtající pohled na jezero z okna, velké množství přírodního světla, osvětlení imitující přirozený denní cyklus, dobrá akustika a témata inspirovaná přírodou jsou osvědčenými nástroji na podporu léčby duše. Při budování prostor byla zohledněna i rodina a zachování kontaktů, aby se zvýšil pocit bezpečí, například blízcí přátelé nebo členové rodiny mohou na pokojích v budově M přespat. Snažili jsme se o komplexní přístup ke spokojenosti lidí, což je podle nás mnohem víc než jejich běžná léčba,“ vysvětluje koordinátorka designu tohoto projektu Marja Koivumäki z nemocničního okrsku Jižní Pohjanmaa.

Příroda je i uvnitř, například na chodbách a v prostorách nemocniční školy.

Je prokázáno, že kvalitní zvukové prostředí podporuje soustředění. Třída nemocniční školy Ruutipuisto má akustický zavěšený podhled.

Stropní podhledy Ecophon Focus™ A vytváří příjemné zvukové prostředí.

Zaměření na zdroje a komunitní cítění hrály zásadní úlohu při návrhu prostor pro ošetřující personál. 

„V budově M je čtyřpodlažní prostor pro odpočinek s vnitřním schodištěm a malým balkonem v každém patře. Zaměstnanci mohou své pracovní přestávky strávit dle svých představ, ať již fyzickou aktivitou, s šálkem kávy, relaxací v tichosti nebo setkáním s odborníky z jiných oborů. Jednotlivá témata v prostorách pro odpočinek byla inspirována přáními samotných uživatelů,” uvádí koordinátorka návrhu a architektka Kaisa Härkönen z Raami Architects. 

V budově M je čtyřpatrový prostor pro odpočinek, kde mohou zaměstnanci cvičit, popovídat si s kolegy a dát si kávu. 

V jídelně, stejně jako v jiných částech budovy M, byly požity obrázky přírody.

Vhodné akustické prostředí podporuje léčení a práci

Zajištění dobré akustiky a zamezení nadměrnému hluku je ve zdravotnických zařízeních zásadní. Příjemné akustické prostředí v budově M podporují faktory, jako je seskupení různých prostor a výběr materiálů. Zvuky v pokojích pro pacienty, na chodbách, v jídelně a v knihovně účinně odizolují střešní panely Ecophon.

„Ve větších pracovních kancelářích jsme použili i textilní panely, čalouněný pohyblivý nábytek a zkosené zdi, aby bylo akustické prostředí co nejpříjemnější,“ vysvětluje Kaisa Härkönen. 

„Je prokázáno, že dobrá akustika eliminuje stres pacientů i zaměstnanců, snižuje krevní tlak, zlepšuje kvalitu spánku a posiluje pocit soukromí pacientů tím, že nejsou slyšet soukromé rozhovory. V budově M jsme se zaměřili jak na estetiku, tak i na akustiku, aby bylo její prostředí příjemné pro všechny uživatele,“ shrnuje pracovník vývoje v oblasti zdravotnictví společnosti Ecophon Jyrki Kilpikari

Budova M, Ústřední nemocnice ve městě Seinäjoki

  • Samostatné pokoje pro pacienty, každý je vybavený toaletou a sprchou, pro 70 pacientů
  • Součástí je venkovní sportoviště, virtuální prostor, smyslová zeď a tichá místnost
  • Vývoj: MediwestResearch Center Oy
  • Návrh: Raami Architects a Kontukoski Architects Ltd
  • Celková rozloha: 27 000 m2
  • Náklady: 63,4 milionu

Text: Ecophon 
Foto: Wellu Hämäläinen