Fransk skole sætter ny standard for læringsrum

Den primære pædagogiske tanke med gymnasiet på den franske privatskole Saint-André Sainte-Marie (STAM) er at udvikle og tilskynde elevernes retorik. Så da skolen blev grundlagt i 2019, var der stor fokus på akustik og på at kunne tilbyde de bedst mulige taleforhold med en blanding af lokaler til både interaktion og koncentration.

Research/Case studier Uddannelse

Den private skole Saint-André Sainte-Marie i byen Saint-André de Cubzac nær Bordeaux har 1.880 elever fordelt på 41 klasser lige fra børnehave til 12. klasse. Gymnasiet, eller lycée på fransk, har tre niveauer med to klasser hver med i alt 179 elever.

Skolen startede projektet med at bygge et gymnasium i 2016. Uddannelsesprojektet blev defineret omkring et innovativt og ambitiøst tema for iværksætteri som reaktion på de konstante forandringer i generationerne og virksomhedernes forventninger. En vigtig del af temaet er retorik – og dette har sat standarden for skolen.

Læringscentret er et fælles område for både elever og lærere specielt designet til at tænke, læse, lære, slappe af, mødes i små grupper og søge information på alle typer medier.

Klasselokalerne er udstyret med mobile møbler for at kunne tilpasses undervisningen og gøre det muligt at veksle mellem individuelt arbejde og grupparbejde.

En blanding af forskellige lokaler

Skolens gymnasium forestiller sig et nyt koncept af læringsrum, hvilket involverer en blanding af mødelokaler, åbne arealer og klasselokaler udstyret med mobile møbler og flytbare rumdelere:

* The Hall of Eloquence [Retoriksalen]: Et indgangsparti på 120 kvadratmeter, der giver plads til at byde velkommen, udveksle og dele.

* The Learning Resource Center [Ressourcecentret for læring]: Et fællesareal for både elever og personale. Placeret i hjertet af skolen er det et sted, hvor man kan være, arbejde og udveksle viden. Interiøret er inspireret af kontoraktivitetsbaseredet design, der giver eleverne mulighed for at arbejde alene, i par eller i grupper. Området er specielt designet til at tænke, læse, lære, slappe af, mødes i små grupper og søge information på alle typer medier.

* Auditoriet: 164 siddepladser i et amfiteater med højkapacitets projektionsudstyr.

* Klasselokaler og fællesarealer: Udstyret med mobile møbler for at kunne tilpasse undervisningen og gøre det muligt at veksle mellem individuelt arbejde og gruppearbejde.

* To skolegårde: Hvor den ene er tilplantet for at skabe et anderledes sted med hurtigtvoksende træer, der giver naturlige områder med skygge.

format_quote

Jo mere tilpas eleverne føler sig, desto roligere er de, og desto mere bliver de hørt. Som resultat kan projektet betragtes som værende en succes.

Fokus på trivsel

Lige da projektet startede for fire år siden, blev eleverne i udskolingen spurgt om, hvilken type gymnasium de godt kunne tænke sig.

“Alle svarene havde fokus på trivsel”, siger Isabelle Porcheron, rektor og koordinator på  STAM.

Som følge heraf blev formålet med projektet fokuseret på trivsel og komfort, og at eleverne gerne vil blive på skolen i stedet for at tage hjem, lige så snart det ringer ud.

“Jo mere tilpas eleverne føler sig, desto roligere er de, og desto mere bliver de hørt. Som resultat kan projektet betragtes som værende en succes”, fastslår Isabelle Porcheron.

Hun er meget tilfreds med Retoriksalen og Auditoriet.

“Retoriksalen giver de unge mennesker mulighed for at sige deres mening om et emne, som de gerne vil dele. Og denne sal egner sig virkelig perfekt til denne ømfindtlige øvelse med at tale offentligt”, siger hun og tilføjer:

“Auditoriet er vigtigt til at udveksle og interagere med omverdenens professionelle verden. Jeg taler selv jævnligt i auditoriet. Her er der en akustisk komfort, som ikke kan bestrides. Vi har også modtaget en masse feedback fra professionelle talere om, at det er bemærkelsesværdigt, at de ikke behøver at hæve deres stemme mere end i et almindeligt lokale.”

Retoriksalen er et indgangsparti på 120 m2 med plads til at byde velkommen, udveksle og dele.

Auditoriet har 164 siddepladser i et amfiteater med højkapacitets projektionsudstyr.

Mere som et kontor

Caroline Zaruba er direktør for Cabinet Zaruba Architects, som fik tildelt kontrakten om at designe den nye skole.

”Formålet var at designe en bygning, der ikke var lige som et almindeligt gymnasium, men mere som en lille virksomhed, hvor eleverne ville blive langt mere uafhængige i forhold til lokaler og måden at arbejde på. Så projektet drejede sig om Centret for Læringsressourcer, som både er et transitområde og et arbejdsområde.”

At skabe et godt akustikmiljø i disse fleksible og til dels enorme områder var selvfølgelig en udfordring. Men ambitionerne var høje. Som resultat heraf var lydabsorbenter i loftet, frithængende enheder og vægabsorbenter det, der skulle til.

“Vi arbejder altid med akustik fra starten af vores projekter. Vi var klar over, at det ville være udfordrende; især i Centret for Læringsressourcer, hvor der er en masse glasoverflader. Men det lykkedes os at finde de rette absorbentløsninger”, fortæller Caroline Zaruba.

En kantine til at spise, slappe af og sludre i

Et andet udfordrende lokale, som det er på enhver skole, var kantinen. Her er støjen mere akut og stødvis, og antallet af personer pr. kvadratmeter er nogle gange større end i et klasselokale. En undersøgelse af franske skoler udført af OpinionWay i januar 2021 viste, at så mange som 89% af eleverne synes, at deres kantine er for støjende.

“Det er et sted, hvor det virkelig er meningen, at vi skal slappe af og sludre med vennerne, så akustikken er meget vigtig her”, påpeger Caroline Zaruba.

Det ser ud til, at projektgruppen har fået det til at lykkes. Kantinelederen, Éric Kuhn, behøver ikke at hæve sin stemme for at blive hørt i kantinen.

“Vi er mindre stressede, fordi der er meget mindre støj, og det er meget rarere at arbejde under disse forhold. Eleverne har endda en tendens til at blive her længere end nødvendigt og giver sig tid til deres måltider”, fortæller han.

Generelt er støjen i kantiner mere akut og stødvis, og antallet af personer pr. kvadratmeter er nogle gange større end i et klasselokale.

Alarmerende tal

OpinionWay-undersøgelsen viser også flere alarmerende tal:

  • 86% af eleverne plages af støj på deres skoler.
  • 64% af eleverne har ind i mellem hovedpine på grund af støjen.
  • 45% af eleverne vil gerne kunne høre læreren bedre, uanset deres plads i klasselokalet.

Nyder mere at undervise

“Når jeg ser disse tal, så forstår jeg, at støj har en indvirkning på elevernes koncentration”, siger Guillaume Bègue, lærer i økonomi og samfundsvidenskab.

format_quote

Kvaliteten af akustikken betyder, at eleverne forstår bedre. Til gengæld nyder jeg mere at undervise nu, fordi jeg ikke behøver at hæve stemmen for at blive hørt.

På STAMs gymnasium føler han sig mere rolig og afslappet, når han underviser.

“Jeg har undervist på tre andre skoler og bemærkede forskellen med det samme. I de nuværende klasselokaler skal jeg ikke anstrenge mig så meget for at tale eller blive hørt som tidligere.

Kvaliteten af akustikken betyder, at eleverne forstår bedre. Til gengæld nyder jeg mere at undervise nu, fordi jeg ikke behøver at hæve stemmen for at blive hørt.”

Léa, som er elev i en af klasserne i gymnasiet, er også gladere og bekræfter lærerens oplevelse.

“Uanset hvor jeg sidder – på forreste, midterste eller bagerste række – så kan jeg høre lærerens stemme, fordi de ikke længere er nødt til at tale højere.”

 

Tekst: Lars Wirtén