Modelová škola z dielne ministerstva školstva stíchla

Základnú školu s materskou školou, Borodáčova 2 - elokované pracovisko Tomášikova 4 v Bratislave vytvorilo Ministerstvo školstva SR ako modelovú školu, ktorá má slúžiť ako inšpirácia pre všetky školy na Slovensku nielen pri priestorových riešeniach, ale aj inovatívnych prístupoch k výučbe. Od dnes je vnútorné prostredie školy ešte kvalitnejšie, zlepšila sa priestorová akustika a škola tak stíchla.

Už keď vkročíte do modelovej školy, je na prvý pohľad jasné, že je iná ako ostatné – rozmiestnením tried, farebnosťou, nábytkom, tým, ako v triedach pracujú deti. Je to škola, ktorú by si zaslúžili zažiť všetky deti na Slovensku. Škola mala pôvodne slúžiť ako modelová, no našťastie neskončila prázdna, do ktorej chodia „len“ exkurzie alebo sa robia školenia. Budovu naplnil detský džavot. V  škole sa od septembra učia deti z mestskej časti Ružinov v Bratislave.

Hoci sa jedná o modelovú školu, podmienky priestorovej akustiky nezodpovedali modernému konceptu a potrebám detí a personálu. Čas dozvuku prekračoval tolerančné pásmo, v triedach bola trepotavá ozvena.

format_quote

Prekvapilo ma, že v tomto modernom koncepte vyšli merania rovnako zle, ako v školách, ktoré ešte neprešli modernizáciou. To bola výzva do „boja“.  Chceli sme deťom a pedagógom dopriať kvalitnejšie vnútorné prostredie, ktoré nebude negatívne vplývať na ich zdravie. Zároveň aj na tomto príklade poukázať na tému, ktorá je na Slovensku ešte stále podceňovaná.“

Peter Petraško, odborník na priestorovú akustiku švédskej spoločnosti Ecophon

V spolupráci s mestskou časťou a vedením školy tak Ecophon nainštaloval v polovici tried akustické stropné kazety. Bol použitý systém Ecophon Advantage E s absorbčnou triedou A, ktorý má viditeľný zapustený rošt a polozapustenú hranu. Vytvára tak pohľad s tieňovým efektom, ktorý zvýrazňuje každú kazetu a čiastočne zakrýva rošt. Inštalácia bola veľmi jednoduchá aj vďaka tomu, že v triedach už bol namontovaný podhľad. Inštalácia trvala len niekoľko hodín, no rozdiel je výrazný. 

V triedach sa výrazne znížil hluk a skrátil čas dozvuku na polovicu.

format_quote

Rozdiel počuť už na prvú. Výrazne sa zlepšila zrozumiteľnosť reči. Ide o dôležitú vec preto, aby všetci žiaci rozumeli učiteľovi, bez ohľadu na to, v ktorej ľavici sedia.“ Starosta Ružinova Martin Chren.

Určite si ešte pamätáte, keď ste sa v škole na hodine cudzieho jazyka nakláňali tak, aby ste lepšie počuli zvukovú nahrávku. Podľa štúdií môžu mať hluk a nekvalitná priestorová akustika negatívny vplyv aj na dosahované študijné výsledky, a to najmä z jazykov, vrátane materinského a matematiky. „Naše výskumy a merania cez štandardizované testy potvrdili, že žiaci majú pri vyššom hluku problém najmä s pochopením čítaného textu. Bežná vrava v triede s priemernou hlasitosťou 65 dB má výrazný negatívny vplyv na slovné úlohy, počítanie a rýchlosť odpovedania na otázky“, vysvetľuje Peter Petraško. V dôsledku dobrej akustiky sa podľa ďalšej štúdie naopak zlepšili výsledky testov u študentov o 4 až 7%, zlepšila sa spolupráca a sústredenosť, čo viedlo aj k menšej únave.

V spolupráci s mestskou časťou a vedením školy tak Ecophon nainštaloval v polovici tried akustické stropné kazety. 

Okrem lepšej zrozumiteľnosti reči je v triedach aj väčší pokoj, čo si všimli aj deti. „Je tu zrazu tak tichšie a to je príjemné,“ zhodnotil situáciu žiak z 2.B. Jeho slová potvrdzujú aj odborníci na medicínu. „Hluk pôsobí totiž ako stresor, ktorý vyvoláva stresovú reakciu organizmu. Pod vplyvom hluku tak môžu vznikať reakcie v psychickej a neurovegetatívnej oblasti, napríklad môže dôjsť k zmenám krvného tlaku, pulzu či dychovej frekvencie, zmenám v tráviacom trakte, vo vylučovaní hormónov, k vzniku hypertenzie, neuroticizmu a mnohým ďalším zdravotným problémom,“ vysvetľuje profesorka MUDr. Jana Jurkovičová, CSc., prednostka Ústavu hygieny LF UK.

Učitelia sa v tejto súvislosti najčastejšie sťažujú na bolesti hlavy, stres, únavu a problémy s hlasivkami, čo potvrdzujú aj výsledky nášho prieskumu medzi učiteľmi na Slovensku. V ňom až 76% učiteľov povedalo, že trpí minimálne jedným z týchto príznakov. „Pochádzam z učiteľskej rodiny, tak viem dvojnásobne oceniť ticho, ktoré inštaláciou akustických stropov nastalo. Verím, že sa v týchto triedach bude príjemnejšie vyučovať a aj učiť sa,“ dodal starosta Ružinova.

Pozrite si krátke video

 

Ak máte aj vy problém s nadmerným hlukom vo vašej škole, neváhajte kontaktovať
Ing. Peter Petraško – Key Segment Developer

peter.petrasko@ecophon.sk

+421 904 516 131